Vrijheid, blijheid?

Omschrijving

In 1945 schreef August Vermeylen, kunsthistoricus, letterkundige en schrijver ‘De Taak’. Een programmaverklaring voor een nieuw algemeen cultureel tijdschrift, dat het zaadje vormde voor het later door Herman Teirlinck opgerichte NIeuw Vlaamse Tijdschrift.

‘De Taak’ werd het testament van Vermeylen want kort daarna overleed hij. Eén van zijn opvattingen was dat 'individuen maximale vrijheid konden krijgen zolang de gemeenschap maar niet werd belemmerd'. Mensen moeten zelfstandig kunnen denken en hun leven in eigen handen kunnen nemen, loskomen van betuttelend denken in alle vrijheid.

Maar wat is die 'vrijheid'? Met die vraag daagden Vermeylenfonds en Creatief Schrijven schrijfliefhebbers uit. We ontvingen een 40-tal straffe inzendingen. De jury koos uiteindelijk voor 'Het kan' van Diana Willemsen. Haar tekst verschijnt in het magazine DNG van het Vermeylenfonds. 

 

Winnaar / Het kan 

Demonstreer demoniseer

dreig met grote woorden

voor of tegen de boer

 

regering maatregelen asielzoekers

weiger een vaccin of goed gesprek.

Zelfs koffie drinken is niet verplicht.

 

Staken schreeuwen schelden

schop een heilig huisje om.

Zeur zeik en zanik

zonder angst voor tralies.

 

Alles mag, echt

maar je hoeft het niet te doen.

Dat is vrijheid.

 

Diana Willemsen 

 

Vermeylenfonds en Creatief Schrijven vzw slaan handen in elkaar

Het Vermeylenfonds ontwikkelt sociaal-culturele praktijken voor een solidaire samenleving waarin vrijheid en gelijkwaardigheid centraal staan. Als vrijzinnig-humanisten omarmen zij diversiteit en pluralisme en willen zij burgers verbinden. Hun focus ligt daarbij op de sociale impact van taal.

Vier keer per jaar publiceren zij het magazine DNG.  Vier keer per jaar verschijnt hier een schrijfkans, die leidt tot publicatie van één tekst in hun magazine. De focus ligt telkens op een ander thema.
Houd de kansen op deze site dus goed in de gaten!

 


De wedstrijd is afgelopen. Je kan niet meer deelnemen.

Deadline

Afgelopen


Details

Prijs Publicatie in magazine DNG van Vermeylenfonds

Georganiseerd door Vermeylenfonds i.s.m. Creatief Schrijven vzw


De wedstrijd is afgelopen. Je kan niet meer deelnemen.