Vrijheid, blijheid?

Omschrijving

In 1945 schreef August Vermeylen, kunsthistoricus, letterkundige en schrijver ‘De Taak’. Een programmaverklaring voor een nieuw algemeen cultureel tijdschrift, dat het zaadje vormde voor het later door Herman Teirlinck opgerichte NIeuw Vlaamse Tijdschrift.

‘De Taak’ werd het testament van Vermeylen want kort daarna overleed hij. Eén van zijn opvattingen was dat 'individuen maximale vrijheid konden krijgen zolang de gemeenschap maar niet werd belemmerd'. Mensen moeten zelfstandig kunnen denken en hun leven in eigen handen kunnen nemen, loskomen van betuttelend denken in alle vrijheid.

Maar wat is die 'vrijheid'?
Wat is vrijheid dan voor de arme, de ongewapende, de onbeschermde?
Wat is vrijheid of gelijkheid voor de massa, tegenover de feodaliteit van het geld?

Ga aan de slag met deze vragen en klim in je pen. 

 

Kans maken op publicatie in magazine?

Schrijf een tekst over het thema ‘vrijheid’. Bezorg ons je creatie van maximaal 150 woorden en wie weet, prijkt jouw tekst binnenkort in het volgende magazine DNG van het Vermeylenfonds. 

 

Winnaar vorige editie

Hanneke Middelburg won de vorige editie van deze wedstrijd met het gedicht 'Beuk'. 

 

Vermeylenfonds en Creatief Schrijven vzw slaan handen in elkaar

Het Vermeylenfonds ontwikkelt sociaal-culturele praktijken voor een solidaire samenleving waarin vrijheid en gelijkwaardigheid centraal staan. Als vrijzinnig-humanisten omarmen zij diversiteit en pluralisme en willen zij burgers verbinden. Hun focus ligt daarbij op de sociale impact van taal.

Vier keer per jaar publiceren zij het magazine DNG.  Vier keer per jaar verschijnt hier een schrijfkans, die leidt tot publicatie van één tekst in hun magazine. De focus ligt telkens op een ander thema.
Houd de kansen op deze site dus goed in de gaten!

 


De wedstrijd is afgelopen. Je kan niet meer deelnemen.

Deadline

Afgelopen


Details

Prijs Publicatie in magazine DNG van Vermeylenfonds

Georganiseerd door Vermeylenfonds i.s.m. Creatief Schrijven vzw


De wedstrijd is afgelopen. Je kan niet meer deelnemen.