“Als je leeft tussen boeken dan ben je je steeds bewust

dat het geschreven woord wordt bedreigd.”
Mineke Schipper, hoogleraar Interculturele Literatuurwetenschap


Censuur is zo oud als het (geschreven) woord zelf. De Grieken en Romeinen organiseerden immers al publieke boekverbrandingen.

 

Vandaag is vrijheid van meningsuiting echter een universeel mensenrecht dat aan iedereen, waar ook ter wereld toekomt. Desondanks zijn er heel wat schrijvers, kunstenaars, journalisten en opinieleiders die worden bedreigd of gevangenzitten vanwege hun overtuiging of vreedzame meningsuiting. Tekeningen, filmfragmenten, liedteksten en passages uit boeken worden gecensureerd. 

 

Hoe gaan wij om met censuur in onze samenleving? Hoe ver kan vrije meningsuiting al dan niet gaan? Wat is jouw mening daarover? Wij zijn benieuwd naar jouw woorden. 

 

Doe mee aan deze schrijfkans en wie weet, prijkt jouw tekst binnenkort in DNG, het magazine van het Vermeylenfonds, dat verschijnt in een oplage van 2000 exemplaren. Kans maken op publicatie in magazine?

Schrijf dan een tekst over het thema ‘censuur’. Welke woorden associeer jij bij dit thema? Klim in je pen en doe mee. Bezorg ons je creatie van maximaal 150 woorden en wie weet, prijkt jouw tekst binnenkort in het volgende magazine van het Vermeylenfonds.

 

 

Vermeylenfonds en Creatief Schrijven vzw slaan handen in elkaar

Het Vermeylenfonds ontwikkelt sociaal-culturele praktijken voor een solidaire samenleving waarin vrijheid en gelijkwaardigheid centraal staan. Als vrijzinnig-humanisten omarmen zij diversiteit en pluralisme en willen zij burgers verbinden. Hun focus ligt daarbij op de sociale impact van taal.

 

Vier keer per jaar publiceren zij het magazine DNG.  Sinds dit jaar verschijnt er hier vier keer per jaar een schrijfkans, die leidt tot publicatie van één tekst in hun magazine. De focus ligt telkens op een ander thema. Houd de kansen op deze site dus goed in de gaten!

 

De deadline voor deze schrijfkans is voorbij, je kunt niet meer deelnemen.

Deze pagina is enkel toegankelijk op een groter scherm.

Home