Tip van de week

01/02: ‘UKV Maakbaarheid’ van Amanda Bos

Igor Daems is freelance copywriter, portretschrijver en auteur. Naar mensen luisteren en daar iets moois van maken, is zijn grote passie. Zo schreef hij meer dan 30 levensverhalen en werkte hij als ghostwriter mee aan tal van biografieën. Recent schreef hij portretten van twintig honden en hun eigenaren voor ‘Dogs of Deurne’ en van twintig ondernemers voor stad Antwerpen. Igor is docent van de cursus ‘Portretschrijven’ (volgende editie start in maart) en geeft op zondag 12 maart een workshop op het FAAR festival in Oostende.

Igor Daems tipt deze week ‘UKV Maakbaarheid’ van Amanda Bos.

“In dit ultrakort verhaal is de structuur van de tekst meteen duidelijk: drie korte alinea’s en een vermelding over de inspiratiebron van het verhaal. De tekst neemt ons meteen mee naar een explosie, een vonk en de ‘dunne huid op haar knie’ die verbrandt. We voelen hoe pijnlijk het is. Daarna is er een ‘hij’ die advies geeft en wegrijdt én een vooruitblik naar de toekomst. Tot slot kijkt de ‘zij’ in een gereedschapskist en kiest een schroevendraaier om iets te repareren dat in zijn essentie kapot is.

Helemaal zeker ben ik niet, maar het lijkt alsof de schrijver eerst een langere tekst schreef en enkel deze drie alinea’s heeft overgehouden. En toch praten ze mooi met elkaar, die alinea’s. De explosie in de eerste, de bommen in de tweede. De camouflagekleurige jeep in de tweede, de kakigroene gereedschapskist in de derde. Mooi ook hoe de schrijver met onze verwachtingen speelt. Een zweetdruppel valt op de hamer, en ze kiest voor de dikke schroevendraaier. Dan is er nog de slotzin, die de eerste zin zoent. Een schrijfadvies dat ik vaak meegeef. In die laatste zin opent zich een hele wereld. Gaat het over de airco, de knie, de relatie met de ‘hij’ of nog iets anders? We mogen het zelf invullen en dat maakt het voor mij een heel geslaagd ultrakort verhaal.”