Tip van de week

01/09: 'Sfeervol.’ van Jan Sluimer

Peter van der Graaf is vooral dichter en schrijft ook korte verhalen, toneelteksten en nog veel meer. In 2019 verscheen zijn bundel ‘Daarzegger’. Peter is feedbackbegeleider bij het Basisjaar Literair Schrijven van Creatief Schrijven vzw en geeft ook les aan het CKB Nieuwe Veste in Breda (NL).

Peter van der Graaf tipt deze week 'Sfeervol.' van Jan Sluimer

"Mijn moeder legt puzzels. Jan van Haasteren is favoriet. Ze heeft ook een voorliefde voor Wasgij-puzzels. Bij zo’n puzzel puzzel je niet de afbeelding die op de doos staat. Nee, je puzzelt wat de personen op de doos zien. Hoewel ik me graag verre houd van deze puzzelarij, moest ik bij het lezen van 'Sfeervol.' van Jan Sluimer toch even aan mijn moeder denken. En meer in het bijzonder aan die Wasgij-puzzels.

Jan Sluimer zet in 'Sfeervol.' een café neer. Je kunt niet anders dan dat café levensecht voor je zien want Jan vertelt letterlijk alles wat er in het café te zien is. De drank, de rokende mannen, de serveerster met de iets te korte rok. Zelfs de koffie kopjes van eerder op de dag staan nog op een tafeltje. ‘Die is rijp voor een lesje vertellen en vertonen’, denkt de schrijfjuf in mij, want te veel details.

Dan voert Jan in een tussenzinnetje een personage op, Jason. Deze Jason ziet mannen met hoge zwarte hoeden. Na nog een uitgebreide beschrijving van de rest van het café, neemt diezelfde Jason stiekem een foto van de stamkroeg. En omdat we nog niet alles van het café wisten, gaat Jan nog heel even door met zijn minutieuze rondleiding. Naast het bandje wat gaat spelen en een hondje in de hoek, laat hij ons zelfs de zonsondergang zien – via het caféraam.

En pas dan komt de ontknoping van Jan waarin hij onthult dat we eigenlijk een Wasgij-verhaal gelezen hebben. Puzzel gelegd. Eind goed, al goed."

 

foto: Lies Kijne

 

Gepubliceerd op

1 sep. 2021