Jan Sluimer

Over Jan Sluimer

Spelen met taal is een mooie uitdaging.

Teksten

Grootmoeders recept

Donna Achterdekomma loopt de winkel binnen. Vandaag gaat ze voor het eerst pannenkoeken bakken. Ze loopt naar de taartafdeling waar de pakken met pannenkoekenmix staan. Ze is haar bril vergeten en vraagt aan de kruidenier of deze de bereidingswijze wil voorlezen. De bereidwillige verkoper heeft ook zijn bril nodig en pakt deze uit de brillenkoker. De beste man leest de bereidingswijze voor, ‘Gefeliciteerd met uw aankoop. Zet voor het bakken alle deuren en ramen wijd open en zet uw favoriete muziek of muziekzender op. Gooi de twee eieren, een wit en een bruin ei, in een schaal en meng het meel en de eieren door elkaar met een mixer. Mocht je geen mixer in huis hebben gebruik dan de doodgewone pollepel. Het beslag moet klontvrij zijn. Zing of neurie mee met uw favoriete nummer voor het beste bakresultaat. Als het beslag klaar is neemt u even pauze en leest u de krant of laat uw huisdier uit voor een optimale voorbereiding. Na de time- out zet u de koekenpan een klontje boter op het vuur. Als de pan goed heet is vult u de pan met de soeplepel met het beslag. Verdeel het beslag in de pan en laat het even sudderen totdat de bovenkant wat droog lijkt. U kan de pannenkoek daarna omdraaien door de pannenkoek in de lucht te werpen. Mocht u niet zo bekwaam zijn kan u de pannenkoek altijd omdraaien met een spatel als u niet zeker van uw zaak bent (de eerste pannenkoek mislukt altijd!). Als de pannenkoek klaar is legt u deze op een bord met een deksel erop dan blijven ze lekker warm. Bij elke nieuwe pannenkoek moet een vers klontje boter in de pan doen anders is het leed niet te overzien, ze blijven kleven aan de koekenpan. Bij het bakken komen veelal de gezinsleden kijken en willen proeven. Dit voorkomt u door met de spatel op de vingers te tikken van het gezinslid (zo leren ze het wel af). Herhaal dit vele malen totdat het beslag op is. Als het bakken klaar is hoop ik dat de tafel al door anderen gedekt is (meestal niet). Veel succes en eet smakelijk.’ Donna is overtuigd en probeert aan alle kwaliteitseisen te voldoen die op het pak staan. De kruidenier overhandigt haar het pak met pannenkoekenmix. Ze stopt het pak in haar tas. Nog even op zoek naar een pak melk en 2 doosjes eieren en ze loopt richting de kassa met haar aankopen. Eenmaal thuis gaan alle ramen en deuren open.

Jan Sluimer
9 0

Sneeuwpret

Het sneeuwt al dagen en er is een flink pak sneeuw gevallen. De temperaturen komen overdag niet meer boven nul uit. Op de grote vijver in de buurt ligt een laagje ijs onder de sneeuw. De wind komt uit het noorden en is guur. Het is goede plaksneeuw, een sneeuwpop kan niet lang op zich laten wachten. Ze zijn goed aangekleed tegen de kou en de sneeuw. Alle kinderen uit de buurt maken gezamenlijk een sneeuwpop. De kinderen rollebollen door de sneeuw en maken veel plezier. Ze helpen elkaar met het maken van het onderlijf van de sneeuwpop. Een andere groep is bezig met het hoofd van de sneeuwpop. Iedereen is volop en geconcentreerd bezig. Moeders kijken af en toe door het keukenraam naar de kinderen. Tussendoor is er een sneeuwgevecht en zorgt voor wat afleiding. Het is al vroeg donker en de sneeuwpop staat maar is nog niet aangekleed. De volgende dag leggen de kinderen de laatste hand aan de sneeuwpop. Een kind haalt een warme sjaal van thuis. De jongen van de boerderij neemt een winterpeen mee voor de neus. Het kind van de kolenboer zorgt voor de steenkool voor de mond en de ogen. De steenkool zorgt voor een big smile op het gezicht van de sneeuwpop. Twee ouderwetse bezems worden gebracht door de vrouw van de buurjongen. Iedereen is naar huis en de sneeuwpop blijft alleen achter. Zijn ogen beginnen te glinsteren in de vroege en vooral koude avondzon. Een hoed voor de sneeuwpop is het enige wat ontbreekt. Hevige sneeuwval zorgt voor een koude knar van de sneeuwpop. Dagenlang staat de sneeuwpop daar zonder hoed tegen de schrale wind met een kaal hoofd. Een bejaarde man, Eef Save komt al dagen langs met zijn rollator en wordt blij van de sneeuwpop. Het ontbreekt de sneeuwpop alleen aan een mooie hoed. De oude man is het zat en gaat thuis zijn mooiste zondagse hoed halen. Met veel moeite lukt het hem de hoed op de kop van de sneeuwpop te zetten. Voldaan loopt hij door de kersverse sneeuw naar huis en kijkt nog één keer achterom. De sneeuwpop geeft Eef Save een knipoog.

Jan Sluimer
0 0

Stoorzender

Op de kalender is het 6 januari. Op de overgebleven oliebollen staat een laag schimmel in de keuken. Op het gourmetstel op de aanrecht liggen nog koude stukjes vlees op het schaaltje die doordrenkt is met boter. Het restant van het natte vuurwerk staat bij de open haard te drogen. Abel Variabel zit in zijn luie stoel in de linkerhoek van de woonkamer naast de open haard. Hij is op zoek naar een andere radiozender op zijn transitstroradio. Een transitstroradio kom je niet vaak meer tegen maar Abel maakt vaak genoeg gebruik van de radio. Hij houdt van alle soorten muziek en zoekt graag naar een andere zender. De ene keer is het hiphop en de andere keer muziek uit de jaren 80. Klassieke muziek kan hij tegenwoordig ook vaak waarderen. Hij gaat er voor zitten en ploft neer in zijn relaxstoel. Abel kan totaal niet genieten van lange discussies en draait snel door. De waarheid ligt toch altijd in de midden. Een zender met non-stop muziek heeft vaak zijn voorkeur. Radiostations waar tussen de plaatjes wordt gepraat is Abel snel op afgekapt. De dj’s praten met elkaar maar het gaat helemaal nergens over. Om het half uur nieuws met elke keer dezelfde onderwerpen gaat hem ook snel vervelen. Sommige dj’s slaat Abel Variabel over want die denken dat ze grappig zijn en lachen om hun eigen grappen. Een regionale zender vind hij soms ook wel eens vermakelijk. De laatste tijd is hij weer op zoek naar een andere zender die mij kan bekoren. Hij zoekt wat af en soms is de radiozender slecht te bereiken en zoekt hij rustig verder. Soms raden mensen Abel Variabel aan om naar hun favoriete zender te luisteren. Na vijf minuten hoort hij al of het wat is of helemaal niks. Abel luistert ook vaak naar de stem en als deze hem niet bevalt gaat hij weer op zoek naar een andere radiozender. Duitse zenders met schlagers vind hij ook wel aardig maar niet te vaak. Sportzenders zijn de favorieten van Abel vooral als het over voetbalwedstrijden en de Toer de Frans gaat. Vaak voelt hij de spanning door de radio heen. Vroeger zat Abel aan de transitstroradio gekluisterd en luistert naar de Europa cup 1, 2, en 3 (voor bekerwinnaars). Live verslag op de radio en later pas een hele korte samenvatting op tv. Legendarische voetbalwedstrijden en het commentaar was veelal mooier dan de wedstrijd. De schaatswedstrijden die buiten werden georganiseerd tussen de toppers Ard en Keesie. Sfeer creëren over de radio is voor sommige radiomakers weggelegd. Ook Fritz Spits met de Avondspits trok veel luisteraars verzekert Abel. Vandaag is Abel Variabel weer eens op zoek naar een andere zender. Na dagen zoeken komt hij op een onbekende zender uit. Het radiostation zal wel niet veel luisteraars hebben. Hij denkt wat vrienden en wat familieleden van de dj. Abel vraagt zich wel af wie de plaatjes uitzoekt. Het radiostation moet niet overdrijven. De radiozender brengt vijf kerstnummers achter elkaar ten gehore in januari.

Jan Sluimer
1 0

Heerlijk avondje

Vandaag staat de kalender op 5 december. Buiten is het al dagen koud en guur. Eergisteren had het paard van de Sint een hap van de winterpeen genomen maar de rest bleef achter in de schoen. Piet en Riet eten vanavond hutspot, een overgebleven restje en de 3 kinderen hebben geen honger. Met z’n allen zitten ze deze avond in de woonkamer, het wachten is op Sinterklaas. De kinderen kijken om de haverklap op de pendule hoe laat het is. Ze mogen tot laat opblijven want de Sint komt langs. Veranda, de oudste weet dat Sinterklaas niet bestaat maar voert haar eigen toneelstukje op. Merel, de jongste begint al voortdurend te geeuwen. Vooral de kinderen zijn gespannen en wachten rustig af. De tafel staat vol met warme chocolademelk met slagroom, de kinderen vinden dat heerlijk. Het schaaltje met gevuld speculaas en schuimpjes is ook al half leeg. De kinderen krijgen geen hap door hun keel na het snoepen van de lekkernijen. Een verdwaalde chocoladeletter en marsepein liggen in een capuchon aan de kapstok. De woonkamer straalt alleen maar gezelligheid uit en de Sint is van harte welkom. Slingers van de Sint hangen door de woonkamer en een Pietenhuis maakt de boel compleet. Om half 8 gaat de deurbel en de kinderen zingen spontaan ‘Daar wordt aan de deur geklopt’. Vader Piet doet de voordeur open en ziet de bui al hangen. De buurman staat met een zak vol cadeaus voor de deur en hij kijkt bedeesd uit z’n ogen. Piet laat hem binnen en de buurman gaat strompelend de woonkamer binnen en hij zet de jutezak met sinterklaascadeaus voor de open haard. Riet loopt teleurgesteld naar de keuken, een traantje wegpinkend. De buurman is verkleumd van de kou en snotverkouden. Riet voegt zich even later weer in de woonkamer en gaat naast Piet zitten. Een niesbui van de buurman vult de huiskamer. De buurman hoest en de snot, de zakdoek is te laat, belandt in zijn gekweekte baard. Het is minutenlang stil maar de kinderen zijn vooral verbaasd dat de buurman de pakjes heeft. Piet en Riet vragen de buurman om uitleg over de ontstane situatie. De buurman komt met het verlossende antwoord: ‘Sinterklaas is ziek.’Heerlijk avondje Vandaag staat de kalender op 5 december. Buiten is het al dagen koud en guur. Eergisteren had het paard van de Sint een hap van de winterpeen genomen maar de rest bleef achter in de schoen. Piet en Riet eten vanavond hutspot, een overgebleven restje en de 3 kinderen hebben geen honger. Met z’n allen zitten ze deze avond in de woonkamer, het wachten is op Sinterklaas. De kinderen kijken om de haverklap op de pendule hoe laat het is. Ze mogen tot laat opblijven want de Sint komt langs. Veranda, de oudste weet dat Sinterklaas niet bestaat maar voert haar eigen toneelstukje op. Merel, de jongste begint al voortdurend te geeuwen. Vooral de kinderen zijn gespannen en wachten rustig af. De tafel staat vol met warme chocolademelk met slagroom, de kinderen vinden dat heerlijk. Het schaaltje met gevuld speculaas en schuimpjes is ook al half leeg. De kinderen krijgen geen hap door hun keel na het snoepen van de lekkernijen. Een verdwaalde chocoladeletter en marsepein liggen in een capuchon aan de kapstok. De woonkamer straalt alleen maar gezelligheid uit en de Sint is van harte welkom. Slingers van de Sint hangen door de woonkamer en een Pietenhuis maakt de boel compleet. Om half 8 gaat de deurbel en de kinderen zingen spontaan ‘Daar wordt aan de deur geklopt’. Vader Piet doet de voordeur open en ziet de bui al hangen. De buurman staat met een zak vol cadeaus voor de deur en hij kijkt bedeesd uit z’n ogen. Piet laat hem binnen en de buurman gaat strompelend de woonkamer binnen en hij zet de jutezak met sinterklaascadeaus voor de open haard. Riet loopt teleurgesteld naar de keuken, een traantje wegpinkend. De buurman is verkleumd van de kou en snotverkouden. Riet voegt zich even later weer in de woonkamer en gaat naast Piet zitten. Een niesbui van de buurman vult de huiskamer. De buurman hoest en de snot, de zakdoek is te laat, belandt in zijn gekweekte baard. Het is minutenlang stil maar de kinderen zijn vooral verbaasd dat de buurman de pakjes heeft. Piet en Riet vragen de buurman om uitleg over de ontstane situatie. De buurman komt met het verlossende antwoord: ‘Sinterklaas is ziek.’

Jan Sluimer
9 0

Publicaties

Schrijver van de verhalenbundels:
'Trek in ijs en andere ongemakken'
en
'Het fotorolletje, een brood en de treurwilg'.

Prijzen