Tip van de week

03/04: 'Het journaal' van Alma lavado

Denis Nowé is de koning van het puntdichten. 'Nacht van de Nowézie' en 'Poëten minder maar drinken meer', zijn zijn twee laatste bundels. Hij trad op in de grootste theaters en de kleinste cafés en stond op de affiche van Theater aan Zee, Zuiderzinnen en Dranouter. Als een Vlaamse primitief is hij groots in de kleine ruimte. Geen woord te veel, geen grap te weinig. Momenteel toert hij met 'De letterzoeker. Het was al ochtend toen hij de A vond'. 

Denis Nowe tipt deze week 'Het journaal' van Alma lavado

"“Win maar eens 'n koers” zou José De Cauwer zeggen. “Schrijf maar eens 'n gedicht” repliceert de honderdjarige Gerrit Komrij, als hij nu nog zou leven. Duizenden en duizenden gedichten heeft hij gebloemleesd. ”Duz'nd en duz'nd soldat'n, altijd iemands vader, altijd iemands kind” zingt Willem Vermandere. Wijken we af? We wijken af.

Het journaal doet me denken aan de jonge Herman de Coninck. Vlot verteerbaar, geen drukdoenerij, eenvoudig, luchtig (kluchtig).

Geen woord te veel, alles op de juiste plaats. Je leest het en het is zo
voorbij. Je leest het nog eens. Het wordt nog beter. Je merkt nu pas, hoe subtiel verborgen, er zelfs 'n boodschap(je) in zit. Niet met de opgestoken vinger, woke bestond nog niet in de Coninck's tijd, maar terloops.
Lichtvoetig, je kunt er je dag mee beginnen. Het ligt niet op de maag. Je kunt het ook lezen voor het slapengaan. Je ligt er niet van wakker. En dat is ook de bedoeling.'t Is 'n gedichtje dat naar meer doet verlangen. Is het nu al gedaan? Spijtig.

Het heeft ook iets van 'n ZKV(zeer kort verhaal),dat we kennen van A.L Snijders. Al zouden we hier dan eerder van 'n ZZKV (Zeer zeer kort verhaal)
kunnen spreken. Less is more. Zou het langer mogen?
Dat mag. Maar is het dan beter?
Ik vind het goed zo."