Tip van de week

04/09: 'langs de weg' van Pieter Kesselaers

Peter van der Graaf volgde de opleiding tot schrijfdocent bij Creatief Schrijven en geeft reeds tien jaar les in het opleidingsjaar Literair Schrijven. Daarnaast is hij sinds juli 2023 directeur van de Dactylus Academie voor schrijfdocenten in Nederland. In 2019 gaf hij de gedichtenbundel 'Daarzegger' uit. 

Peter van der Graaf tipt deze week 'langs de weg' van Pieter Kesselaers

"‘Geraakt door deze tekst?’ staat er onder iedere tekst op Azertyfactor, met vervolgens een oproep om je/een hart rood te kleuren of de tekst met je vrienden te delen. Als tipgever van deze week wil ik me graag laten raken door de teksten. In de oogst van deze week vooral poëtische teksten. Dat lijkt een garantie voor geraaktheid.

Toch glijden de meeste teksten als druppels van een regenjas. De korte statements (zijn het zinnen/gedichten/verhalen?) van Koen Vlerick komen daarentegen wel binnen. Ze confronteren en roepen vragen op. Robijn Bodijn raakt met zinnen die je zelf geschreven zou willen hebben over het verzamelen van eindes van liedjes en dat poëzie is als ‘praten na geboorte over zwangerschap’. Mooi!

Het meest geraakt werd ik door 'langs de weg' van Pieter Kesselaers. Geen grote woorden, een klein intiem beeld. Je ziet een hond die z’n baas uitlaat, paarden in de mist. Dan voert Pieter wachtende jongens op. Zonder het uit te leggen (gelukkig!) zie je ze opgroeien. Hij schrijft een bildungsroman in 9 regels! Met een platgedrukt melkpak plaatst Pieter zichzelf en de jongens op zijn/hun levensweg en relativeert hij tegelijk de betrekkelijkheid van het leven. Een mooie momentopname tussen puberteit en huisje-boompje-beestje."