05/02; ‘Django’ door Femke Van De Pontseele
Na zijn studies geschiedenis aan de KU Leuven, trekt Michaël Olbrechts naar Sint-Lukas in Brussel om strips te leren maken. Het laatste jaar wijdt hij zich aan het schrijven en illustreren van een graphic novel over zijn familiegeschiedenis in Nederlands-Indië. Kort na zijn afstuderen verschijnt deze als 'De allerlaatste tijger' bij uitgeverij Oogachtend. Hij wint hiermee de Silvester stripdebuutprijs in Nederland. Zijn graphic novel 'Galapagos' staat als eerste strip op de longlist van de Boon Literatuurprijs en wint de Fnac Stripprijs 2024. Olbrechts illustreerde ook een tiental jeugd-en prentenboeken. Op zaterdag 29 maart begeleidt hij op Schrijfdag in C-mine Genk de workshop 'Dialogen in strips'.
Michaël Olbrechts tipt deze week ‘Django’ door Femke Van De Pontseele.
"Als striptekenaar denk ik in beelden. Een fijne tekst moet voor mij als lezer vanaf de eerste zinnen de film in mijn hoofd in gang zetten. In dit geval lukte dat erg goed. De vlooienmarkt vol vergane glorie en tristesse, verdwaald relikwie in deze digitale wereld. Met daar dan middenin de eeuwige zigeunerin als een cliché uit het verleden, die bij haar eerste voorspelling al meteen haar helderziendheid ontkracht.
Het levensverhaal van Django Reinhart was mij zeker al bekend. De zigeunerjongen die door het vuur gruwelijk wordt mismeesterd. Steevast wordt die tragedie gelinkt aan zijn unieke manier van gitaarspelen. Het soort Origin story dat een muzikant echt mythisch maakt, het ultieme bewijs van het principe What doesn’t kill you makes you stronger. Daar smullen we van. De schrijfster van dit korte verhaal geeft op een realistische manier weer hoe een gedachtestroom ons van een vlooienmarkt naar een zigeunerkamp, een oud café of een ziekenhuis kan voeren. Dat lees ik graag.
Op het einde maakt de schrijfster de onvergeeflijke fout een Leffe te bestellen op café, en nog een veel te dure ook, maar mijn hernieuwde interesse in Django Reinhart maakt alles goed. Ik ga hem nog eens opleggen."