Tip van de week

05/07: ‘Komkommertijd’ van Elfi Vandenabeele

Yarrid Dhooghe werkt vandaag als promotiemedewerker bij Standaard Uitgeverij, waar hij verantwoordelijk is voor de promotie van de eigen fondsen: Manteau, Davidsfonds Uitgeverij en TZARA.


Yarrid Dhooghe
tipt deze week ‘Komkommertijd’ van Elfi Vandenabeele.

"Elfi’s gedicht spreekt me aan, omdat het in eenvoudige woorden het gemis, in dit geval van de eigen kinderen, en de verwachting, die je hebt wanneer je hen weerziet, beschrijft. Ze gebruikt daarbij geen woord te veel.

‘Ik weet ze zijn maar even
weg, een vingerknip vol
zomer, ik zie in gedachten
hun gebruinde wangen.’

Treffend schetst Elfi de leegte, die nog niet helemaal leeg is en dra zelfs weer gevuld wordt met nieuwe herinneringen. Heel herkenbaar voor mij, zeker nu ik mijn petekindjes Elouïse en Elara een maand moet missen door een niet op elkaar afgestemde vakantieplanning. Hun belevenissen in Center Parcs en die van Ruben en ik in Slovenië zullen gespreksvoer zijn in augustus. Ongetwijfeld het ene na andere (ont)spannende avontuur nu hun en onze leefwereld elke dag groeit.

Hoewel we elkaar even niet hebben, doet Elfi ons met haar gedicht beseffen dat we niet helemaal achtergelaten worden. Zo pent ze helemaal aan het einde van haar gedicht mooie, haast tastbare beelden neer. De ‘zelfgebakken koekjes’, ‘verdwaalde papieren’ en het ‘vliegtuig op het gras’ roepen alvast bij mij een hoopvolle glimlach op. Evenals de vraag of mama destijds mijn achtergelaten sloddervosspoor zo apprecieerde."