Tip van de week

05/10: 'Herfst' van Ingemar Spelmans

Dimitri Verbelen is auteur, columnist en toneelschrijver. Hij brak door als de man achter de Facebookpagina 'Vrolijk Relativerende Liga ter Bestrijding van Azijnpis en Verzuring'. In zijn laatste roman ‘Bovenhuids’ laat hij de recente politieke en sociale geschiedenis van Oost-Congo samenvloeien met gebeurtenissen in Aalst. Momenteel werkt hij in Utopia, de bibliotheek van diezelfde Oost-Vlaamse stad Aalst. Eén van de vele bibliotheken waar je op 7 oktober kan deelnemen aan De Schrijfwijzen, het leukste taalspel van het jaar! 


Dimitri Verbelen tipt deze week 'Herfst' van Ingemar Spelmans

"Als notoir fietser kijk ik makkelijk mee over de schouder van Ingemar Spelmans. Het voelt goed dat zijn fietsen geen ander doel dient dan observeren. Na vier regels ruik ik de herfst terwijl de spaken door de ochtendmist malen.

Klaprozen zijn mijn lievelingsbloemen. Ik was dus snel getriggerd door het gedicht van Ingemar. De helrode bloemen lenen zich zo makkelijk als metafoor voor alles wat fragiel en vergankelijk is. Het is dan ook niet moeilijk mij te identificeren met het gevoel dat het gedicht tracht op te roepen.

In gedachten keer ik terug naar de randen van de omgeploegde akkers van mijn jeugd die als een langgerekt rood lint de veldwegels afbakenden. Melancholie is vermoedelijk het gevoel dat het beste aansluit bij de herfst en dat komt mooi tot uiting in dit beknopte gedicht.

Het is een kunst om met weinig woorden veel gedachten op te roepen. Met dit schrijven slaagt Ingemar Spelmans, wat mij betreft, perfect in die doelstelling."