Tip van de week

07/10: ‘Als meisjes lachen’ van Christine Van den Hove

Dimitri Bontenakel schreef vijf boeken, een toneelstuk en een reeks kortverhalen. Zijn laatste roman, De Berenrug, verscheen in april bij uitgeverij Wereldbibliotheek. Hij was lang actief in PEN Vlaanderen. Dimitri is hoofdredacteur van het tijdschrift VERZIN, dat zijn 15e verjaardag viert met een dubbeldik jubileumnummer. 


Dimitri Bontenakel
tipt deze week ‘Als meisjes lachen’ van Christine Van den Hove.

"Christine Van den Hove vertelt in elf regels waar sommige schrijvers een volledige novelle aan wijden.  Op een dag, een jongen en een meisje. Wachtend op het meisje heeft de jongen het huis verlucht en het pad geruimd. Dat doet hij natuurlijk niet zomaar.

De bromfiets blinkt, papaverrood, hij rijdt wel niet maar staat zo mooi. Een o zo herkenbaar beeld dat een hele tienerwereld evoceert en me naar mijn eigen jeugd terugvoert.

Het meisje is van ver gekomen. (…) Thuis zal hij haar hapjes voeren, die hij anders zelf nooit eet. Het zijn bedrieglijk eenvoudige zinnen waarmee de schrijfster alles vertelt wat een lezer weten moet.

Het gevolg laat zich raden. En op het eind wordt de lezer bij de buurvrouw achtergelaten, badend in nostalgie.

‘Als meisjes lachen’ is een vertrouwde vertelling in een subtiele verpakking. Geen dialogen of tics om personages te typeren, geen landschapsbeschrijvingen of uit-voorbijrijdende-wagens-klinkende-popdeuntjes om het tijdvak te definiëren. In dit uitgepuurde verhaal werd werkelijk álle ballast overboord gegooid. Een les in schrijfefficiëntie waar menig auteur een puntje aan kan zuigen. Ook deze jongen, die voor zijn stukje méér dan elf regels nodig heeft gehad. Drommels toch."

 

Auteursportret: Koen Broos