Tip van de week

09/09: 'Lift' van Antony Samson

Stijn Vranken is dichter en performer. Hij publiceerde vier dichtbundels en een graphic novel. Naast poëzie schrijft hij ook theaterteksten en staat hij op de planken met eigen voorstellingen. Tevens is hij oprichter van De Sprekende Ezels, een maandelijks experimenteel podium voor woord, muziek, comedy en andere podiumkunsten. Van 2014 tot 2016 was hij stadsdichter van Antwerpen.


Stijn Vranken
tipt deze week 'Lift' van Antony Samson

"De teksten van Antony Samson zijn vaak opvallend slim, fris en doelgericht. Hij weet met lichte hand en originele, nauwkeurige beelden de soms zelfs wat sombere banaliteit van dit bestaan te verheffen. 

Dit stukje sprong in het oog omdat het door de visueel strakke vorm niet meteen in het hokje van poëzie leek thuis te horen. Maar het is wel degelijk een gedicht, vermomd als een definitie uit een verklarend woordenboek.
Tekstueel is het hier en daar misschien nog niet maximaal uitgepuurd (wat net bij een definitie wel mag), maar het concept achter dit gedicht liet me niet los: een alledaags woord een alternatieve poëtische definitie toekennen. Een sterk idee. Uiteraard is het vermengen van een formele vorm met een frivole inhoud een gekend procedé, maar hier wordt het efficiënt op de spits gedreven: het dwingende van een letterlijke definitie is de absolute antipode van de vrije interpretatie die poëzie zich aanmeet. Een ultiem contrast. Mooi ook om daar dan nog droogweg een normale figuurlijke betekenis achteraan te geven.

Ik ben een voorzichtig minnaar van conceptuele trucjes in de literatuur, omdat niet zelden de gimmick de boodschap overstemt. Maar dat is hier niet het geval, integendeel. Dit is een snugger spel met één van de essenties van poëzie: het schijnbaar doodgewone herdefiniëren.

Plan voor Antony Samson: werk dit idee verder uit en stel een heel woordenboek samen. Een heel dik exemplaar. Verzamel een redactie van collega-dichters om massaal definities te genereren. Of beter: schrijf ze gewoon allemaal zelf en noem het resultaat 'De Dikke Samson'. Word beroemd."

 

Foto: Karoly Effenberger

Gepubliceerd op

9 sep 2020