Tip van de week

10/05: 'Nieuw werkwoord' van Machteld Berkelmans

Kristien Dieltiens schrijft voor alle leeftijden. Dit jaar viert ze haar 25-jarig auteurschap met een 100ste boek ‘Carlota, de vrouw die rozen at’, een roman voor volwassenen. Haar werk is veelvuldig vertaald en vele van haar boeken werden bekroond.


Kristien Dieltiens
tipt deze week 'Nieuw werkwoord' van Machteld Berkelmans

"Het verhaal trof me door de eenvoud, de herkenbaarheid en de authenciteit.

De auteur wandelt door haar gedachten wanneer ze een nieuw werkwoord ‘graniolen’ ontdekt. Het katapulteert haar naar haar eigen leven en vooral naar de veroudering die genadeloos toeslaat. Ze kijkt naar haar leefwereld en hoe deze omgaat met haar als ouderwordende mens. Ze doet dit op een milde manier met een dosis humor, zelfreflectie en zelfspot. Daardoor raakt ze de juiste snaar. Niet zij moet zich schamen omdat ze ouder wordt, maar de wereld zou haar meer moeten omarmen om wie ze is en ooit is geweest.

Ze gebruikt hiervoor eenvoudige korte zinnen die het tranche de vie-aspect benadrukken. Het hier-en-nu tijdens het ouder worden. Met zinnen als ‘na een rondje hondjes’ en ‘geluiden maken als je bukt’ heeft ze me overtuigd om dit verhaal te tippen.

Dit verhaal zou een uitstekende basis kunnen zijn om aan een boek te beginnen. Het hoofdpersonage is er. Ze hoeft slechts een naam en een leven te krijgen. Haar herinneringen kunnen het verhaal worden en daarmee bedoel ik geen autobiografie. Door dicht bij jezelf te blijven kun je personages tot leven roepen die de moeite waard zijn om er een boek over te schrijven. De laatste alinea nodigt uit om de protagonist onverwachte dingen te laten meemaken. Vrouw gaat naar de kapper en als ze weer buitenkomt dan…. Als lezer wil ik weten wat er nog op haar weg komt te liggen. Met dezelfde humor en gevatheid kunnen we inzage krijgen in de leeftijdsgroep die maar al te vaak in de hoek wordt geduwd omdat ze niet meer genoeg productief zijn. Laat dit nu wel mogelijk zijn als je 50+ bent

Deze auteur bewijst met dit stuk dat ze schrijven kan. De toon is gezet, de vorm is duidelijk. Hier ligt een veld dat verder kan ontgonnen worden."

 

Gerelateerd

Tip

Nieuw werkwoord

Soms leer je ineens een nieuw werkwoord waarvan je denkt, “ja, precies, dat klopt helemaal”. Zo kwam ik onlangs het woord ‘graniolen’ tegen. Nooit van gehoord. Ik las het in een column die Miriam had geschreven voor het tijdschrift Saar. Een tijdschrift voor vrouwen boven de 50 die zichzelf nog niet zien als oud en grijs. Een doelgroep waar ik, denk ik, hoop ik, wel bij hoor. Want inderdaad, ik ben boven de 50, al een eindje, maar in mijn hoofd ben ik toch nog steeds 40. Uiteraard voelt het soms wat anders als ik uit bed stap, maar na een rondje hondjes ben ik er toch weer helemaal bij. Graniolen dus, een samentrekking van Granny en Gladiolen. Wat zoveel betekent als ‘iemand het gevoel geven dat hij of zij al heel oud is’. Het overkomt je als je voor de eerste keer ‘U’ en ‘mevrouw’ wordt genoemd. Of als mensen voor je opstaan zodat jij kunt gaan zitten. Of als je jonge collega je meewarig aankijkt als je problemen hebt met je laptop. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Ik heb zelfs een collega gehad die bij domme opmerkingen van mij riep “yes, weer een voor de boomer-bingo”. Hij zag mij als granny en ik schold op hem met achterlijke gladiool. In gedachten dan hè, ik mocht hem graag. Toch is dat laatste niet zo erg. Het houdt je wel bij de les. Je moet ook niet onbewust verworden tot een oud mens. Want inderdaad, op een gegeven moment ga je ook geluiden maken als je bukt. En dat is eigenlijk wel heel kwalijk, als je er goed over nadenkt. Het belangrijkste is dat je met de nodige dosis zelfspot in de spiegel kunt kijken. En denken, tja, het ziet er toch allemaal wel anders uit, vergeleken met toen ik 18 was. En als je dan van die kreunende geluiden maakt, kun je dat het beste uitvergroten en de draak met jezelf steken. Ik heb gemerkt dat dat ook het beste wordt geaccepteerd. Maar goed, graniolen. Ik stel voor dat we het werkwoord omarmen. En gebruiken als waarschuwing. Zodat we geen grijze duiven worden. Want die zijn er al genoeg, we noemen hen doorgaans ANWB-stellen. En als ik dan granny moet worden, dan liever toch een kleurrijke. A.s. zaterdag ga ik weer naar de kapper. Ik zag hier en daar weer een grijze haar tevoorschijn kruipen en dat verschijnsel wordt door mijn kapster op mijn verzoek steeds professioneel de kop in gedrukt. Hulde daarvoor.      

Machteld
87 4

Gepubliceerd op

10 mei 2023