Tip van de week

11/10: 'Schoonheidssalon' van Vic de Bourg

Femke Vindevogel is schrijver, dichter en beeldend kunstenaar. In 2019 verscheen haar debuutroman ‘Confituurwijk’ bij Uitgeverij Van Oorschot. Confituurwijk stond op de shortlist voor de Bronzen Uil en won de publieksprijs van de Boekhandelsprijs. In 2021 verscheen haar tweede roman ‘Baksteen.’ De vertaalrechten van Baksteen werden door Steidl Verlag gekocht en de roman wordt momenteel naar het Duits vertaald. Momenteel is Vindevogel genomineerd voor de Melopée Poëzieprijs. 


Femke Vindevogel
 tipt deze week ‘Schoonheidssalon’ van Vic de Bourg.

"‘Het blijkt dat de föhn reeds bestaat sinds 1920.’

Dit feit verraadt humor en die belofte trok me meteen de tekst in. En inderdaad, ook de rest van de tekst was geschreven op een droge, informerende toon die me aan Gerard’s Reve ‘De Avonden’ deed denken.

De tekst schermutselt tussen cynisme en provocatie. Er zit troosteloosheid in én humor. Die combinatie maakt het voor mij verrassend, al zou de tekst wat mij betreft aan sterkte kunnen winnen door het schrappen van witregels, overbodige subjectieven en passieve werkwoordsvormen. ‘Slordige, verkleumde, knalgele’ voegen niets toe en zijn cliché. Het schrappen van ‘reeds’ uit de eerste zin, maakt het een sterkere binnenkomer. Zo verging het ook onze kanariepiet, is veel krachtiger dan ‘Zo moet (het) ook geschied zijn met onze knalgele kanariepiet.’

Een witregel volgt gewoonlijk op een verandering van tijd. Door het verwijderen van de tweede, derde en vierde witregel, krijg je drie blokjes tekst, wat het ritme van de tekst logischer en leesbaarder maakt!"

Gerelateerd

Tip

Schoonheidssalon

Verbeterde versie (met dank aan Femke voor de feedback): Het blijkt dat de föhn bestaat sinds 1920. Of wij vijfendertig jaar later al zo een ding in huis hadden, betwijfel ik. Wat wel vast staat,  is dat wij in de keuken een kolenfornuis hadden met ovens waarin wij in de winter onze voeten warmden. Zo verging het ook onze kanariepiet. Tussen de gele, kreeg hij hier en daar donkere pluimpjes en dus vonden wij dat hij een bad nodig had. Wij wreven het diertje in met lauw water en Sunlight zeep. Dan spoelden wij hem af en lieten hem bij de kachel drogen. Familieleden wisten niet waarom het diertje nadien eens zo vrolijk en hard floot.Het overleefde nog tien jaar. Toen het kuikentje van mijn eigen dochtertje jaren later onder de modder zat, heb ik als volleerd expert het experiment overgedaan, ditmaal met helder water en een haardroger. Het werd een prachtige eend.   Eerste versie: Het blijkt dat de föhn reeds bestaat sinds 1920. Of wij een slordige vijfendertig jaar later al zo een ding in huis hadden, betwijfel ik. Wat wel vast staat is dat wij in de keuken een kolenfornuis hadden met ovens waarin wij in de winter onze verkleumde voeten warmden. Zo moet ook geschied zijn met onze knalgele kanariepiet. Hij kreeg hier en daar donkere pluimpjes en dus vonden wij dat hij een bad nodig had. Wij wreven het diertje in met lauw water en Sunlight zeep. Dan spoelde wij hem af en lieten hem bij de kachel drogen. Familieleden wisten niet waarom het diertje nadien eens zo vrolijk en hard floot.Het overleefde nog tien jaar. Toen het kuikentje van mijn eigen dochtertje jaren later onder de modder zat, heb ik als volleerd expert het experiment overgedaan, ditmaal met helder water en een haardroger. Het werd een prachtige eend.

Vic de Bourg
89 4

Gepubliceerd op

11 okt 2023