Tip van de week

12/04: 'De keuze' van Autisme Storm

Wouter Dehairs is een schrijver van misdaadverhalen. Zijn muze is de stad Brussel, waarin hij als een gewillige Theseus blijft ronddwalen, zonder ooit de uitgang te vinden. Zijn derde roman, Nachtstad, won de Knack Hercule Poirotprijs 2021. Wouter neemt op de Schrijfdag deel aan de infosessie over Vlaamse thrillers. 

 

Wouter Dehairs tipt deze week 'De keuze' van Autisme Storm

"Ik ben een ongeduldige, onrustige lezer. Ik wil meteen aangesproken worden door een tekst. Wat het precies is dat mij aanspreekt, weet ik vaak niet. Dat komt pas later, na een goed glas of soms na twee, of na een wandeling of tijdens het kijken naar een film, maar daar gaat het niet om. Het gaat om die allereerste, initiële vonk die opvlamt in de duisternis, alsof een hoefsmid in het holst van de nacht op zijn aambeeld slaat.

'Op elk gegeven moment heb je de macht om te zeggen, dit is niet hoe het verhaal gaat eindigen'

Deze zin, geschreven door Autisme Storm, is zo’n vonk. Hij heeft ook geen punt. Dat wil zeggen dat het verhaal nog verder gaat. Uiteraard gaat het verder. Het verhaal stopt pas, wanneer alles stopt: de wereld, de tijd, het leven. Er spreekt ook een je-m’en-foutisme uit dat me bevalt. Ik beslis, staat er. Dit is mijn verhaal en ik bepaal wat ik ermee doe. Natuurlijk gaat het niet om het verhaal, het gaat ook om het leven, om jezelf, om zijn wie je wilt zijn. Maar natuurlijk gaat het ook om het verhaal, want wij zijn uiteindelijk allemaal verhalen die we voortdurend aan elkaar (en onszelf) vertellen. En dit verhaal is een elegante middenvinger die de auteur in de lucht steekt, in de richting van het lot, de dood, de tijd die niets anders doet dan verglijden.

Deze zin is een zin zoals alleen een auteur die kan schrijven."