Tip van de week

13/04: 'Zien is weten' van Malakh Ahavah

Samoerai is schrijver, rapper, producer en lesgever/begeleider. Doorheen de jaren schreef hij niet te doorgronden hoeveelheden muziek en werkte hij samen met tal van artiesten uit verschillende genres en niches. Naast zijn solo-werk rockt hij de mic bij rapcrews Jayeness en Grafgravers en vers van de pers: Martioanen. Samoerai stond in 2004 aan de wieg van het onafhankelijke label Phatmark Collective en is nog steeds een drijvende kracht binnen het geheel. Hij is actief als organisator van de rap battle De Bestn vant Westn, produceert albums voor meerdere artiesten, doet workshops en opnamesessies voor derden en nog veel meer. Vanaf 2 mei begeleidt hij in de gevangenis van Ruiselede het traject 'Slam over de muren heen'. 

Samoerai tipt deze week 'Zien is weten' van Malakh Ahavah

Let op, deze tekst gaat over seksueel misbruik.

"Waar te beginnen bij de selectie voor een tip van de week. Ik wierp een blik op de eerste paar zinnen van de tekst. Die kun je namelijk zien in het overzicht zonder dat je een specifieke tekst geselecteerd hebt: “Zien is weten. Hij had een erectie. Verdomme, hij had een erectie!”. Deze woorden kwamen voorbij in mijn gedachten en ik dacht meteen, dit is geen tekst voor mij. Maar ik had mezelf voorgenomen om sowieso elke recente tekst onder de loep te nemen.

Het werd een treffend voorbeeld van de onzinnigheid van een vooroordeel. Na enkele zinnen was ik volledig opgeslokt door het verhaal. Doordat het grootste deel van de tekst als een monologue interieur op je wordt afgevuurd is het net alsof je in het hoofd van de protagonist zit. De initiële ontkenning en twijfel wordt prachtig gesymboliseerd door de vele vragen en korte, krachtige verwoordingen. Er zit een bepaald ritme en tempo in de tekst die perfect aansluiten bij het gevoel dat de tekst uitstraalt. Het is meeslepend. Je moet het zelf lezen om het zelf te ervaren, want dat is deze tekst nu eenmaal, een ganse ervaring. En dan nog die laatste zin. Daar breek je toch een beetje van als mens. Van kinderen moeten ze afblijven, vader of niet."

 

Gepubliceerd op

13 apr. 2022