Tip van de week

13/07: ‘Middernacht Express’ van Anke Vandoolaeghe

We serveren je graag de laatste tip van dit seizoen. Een verse 'tip van de week' verschijnt op woensdag 17 augustus. Een heel fijne schrijflustige zomer gewenst! 

Isabelle Gielen is auteur, logopediste en mama van drie zonen. Toen haar oudste zoon leerde lezen, merkte ze dat zelf lezen echt ‘werken’ was. Haar zoon vond voorleesboeken dan ook veel boeiender dan de boekjes die hij al zelf kon lezen. Zo groeide het idee om een samenleesboek te schrijven. Dit was het begin van haar eerste boek 'Sep en Saar. De trein doet raar'. Intussen verschenen al meer dan tien boeken van haar o.a. ‘aap leest een letter’, ‘Mag ik meedoen?’ en ‘Rik en Noor. De tuin achter de muur’.


Isabelle Gielen
tipt deze week ‘Middernacht Express’ van Anke Vandoolaeghe.

"De eerste zin ‘Dit is het geheime dagboek van Vladimir de Negende’ prikkelt. De nieuwsgierige lezer wordt onmiddellijk aangesproken ‘Dat wil zeggen dat je hier niet in mag lezen, wijsneus’ en weggejaagd ‘Veel interessants gebeurt er toch niet in dit dagboek. Ik vertel alleen maar hoeveel centimeter mijn zonnebloemen gegroeid zijn sinds vorige week, welke zwembroeken er dit jaar in de mode zijn en hoe ik mijn haar wil invlechten’. Die eerste zinnen moeten volstaan om zijn vader, een vampier, af te schrikken. Nu kan Vladimir al zijn geheimen aan zijn dagboek toevertrouwen.

De tekst bevat veel humor. Door de taalgrapjes lees je geamuseerd verder. Hoewel hoofdpersonage Vladimir liefst uitvoerig vertelt - omdat hij zo lang mogelijk wil uitstellen wat hij moet doen, maar waar hij te bang voor is -  mag er, wat mij betreft, wel nog wat geschrapt worden zodat de sterke zinnen beter uitkomen en het verhaal wat meer vaart krijgt. 

Ik ben zeker nieuwsgierig naar het vervolg. Of eindigt Vladimirs dagboek hier en is het aan de voorlezende ouder en het kind om een even fantasierijk vervolg te verzinnen?"

 

Gepubliceerd op

13 jul. 2022