Tip van de week

15/03: 'Persephone (ALLEE IDEE! #1)' van Val Reijden

Dirk Van Boxem is schrijver, (schrijf)docent, coach en hoofdredacteur van Aanlegplaats, thuishaven voor blogs vol literair talent. Zijn romandebuut 'Morgenster' verscheen in 2019 bij uitgeverij Polis, aan de tweede roman wordt gestaag verder gewerkt. Hij richtte in 2021 Aanlegplaats op, vanuit een sterk gelooft in de kracht van korte teksten online. Hij begeleidt de workshops creatief bloggen in het Basisjaar Literair Schrijven en heeft uiteraard zelf ook al eeuwen een eigen blog: bijgekleurd. De studenten van het Basisjaar presenteren op 18 maart 2023 hun blogs tijdens een toonmoment


Dirk Van Boxem
tipt deze week 'Persephone (ALLEE IDEE! #1)*' van Val Reijden

"Hoe korter een tekst, hoe hoger de eisen die een lezer eraan stelt.
Terwijl je aandacht nog bij de eerste zin is, heeft je blik al de neiging om naar het einde weg te glijden. In een oogopslag beslis je om verder te lezen – of niet. Je hebt als lezer geen verantwoording af te leggen, je hebt je niet eerst verplaatst naar het theater, of je knus genesteld in een zetel met een boek. Nee, je staat in de rij voor de bakker, of wacht op de bus.

Die eerste zin, hier "Daar ligt ze weer. Op haar zij, met haar rug naar mij gekeerd." moet het verlangen opwekken om verder te lezen. Val Reijden observeert. Niet meer dan dat. En toch weten we al dat dit een treurig verhaal wordt.

Hoe treurig? "Ze beweegt niet wanneer ze wakker is, en is rusteloos wanneer ze slaapt".

De situatie is hopeloos. En daarna gaat het verder, de dagen ritmeren het verhaal, tot het dieptepunt wordt bereikt "Een beverige zucht doet de kamer schudden".

Er is ook hoop, het gaat per slot van rekening over Persephone, de godin die voor de seizoenen en de eeuwige terugkeer van de lente zorgt. En merk hoe, op het einde, alles mooi samenkomt: de titel, het verhaal, de ingezette literaire middelen.

Persephone is een heerlijk gelaagde tekst. Strak ritme, toonvast. Knap."

copy foto: Koen Broos

 

*ALLEE IDEE! is de wekelijkse schrijfuitdaging van TOTAAL, de jongerenwerking van Creatief Schrijven vzw.  De eerste opdracht was (#1): 'Schrijf een tekst vanuit het perspectief van je kamerplant'.  Volg TOTAAL op Instagram en laat je wekelijks inspireren door een nieuwe prompt.

Gerelateerd

Tip

Persephone (ALLEE IDEE! #1)

Daar ligt ze weer. Op haar zij, met haar rug naar mij gekeerd. Aan haar ingezakte schouders kan ik zien dat het gewicht van de wereld begint door te wegen. Ze slaapt niet. Haar gsm maakt al een tijdje geen geluid meer. Dus staart ze naar de witte muur voor haar.  Zo is het al even.  Ze beweegt niet wanneer ze wakker is, en is rusteloos wanneer ze slaapt. Elke maandag lopen er lijnen water over haar wangen. Dan wil ik roepen: je moet niet water verliezen, maar net drinken! Elke dinsdag daagt ze zichzelf uit, wie kan de diepste zucht laten? Zij wint natuurlijk. In het donkerste hoekje van de kamer zit ze meestal. Terwijl ik naar de zonnestralen verlang, lijkt zij meer nood te hebben aan het kalme duister. Ik mis haar het meest als ze daar zit.  Donderdag roept ze elke creatieve belediging waar ze maar aan kan denken naar het felle scherm tegenover haar. De man in het kleine vierkant herinnert haar eraan dat haar microfoon niet op ‘mute’ staat.  Op vrijdag verdwijnt ze. Voor heel even maar. Ze geeft me nog wat water voor ze vertrekt, als een afscheidskusje.  Op zondag verschijnt ze terug, haar schouders houdt ze hoger. Niet omdat het gewicht lichter is geworden maar omdat iemand haar heeft verteld dat ze het niet kan dragen. En ik ken haar. Die zal ze wel het tegendeel bewijzen! Zondagavond zakt ze weer weg. Dan vind ik haar weer zoals vandaag in een bolletje op haar bed. Stil. Een beverige zucht doet de kamer schudden.  En toch.  Wanneer maandag weer aanklopt geeft ze me water, de perfecte hoeveelheid. Wanneer ze me net had, gaf ze me te veel - om zeker te zijn, zei ze, dan komt ze nooit tekort - ik was bijna verdronken maar zij redde me voor het noodlot kon toeslaan. Zelfs wanneer ze niet meer aan zichzelf denkt, denkt ze aan mij.  Zelfs wanneer ze niet voor zichzelf zorgt.  Zorgt ze voor mij.  Want zelfs wanneer er geen leven meer bij haar te vinden is, schenkt ze een klein beetje aan het mijne. 

Val Reijden
90 8

Gepubliceerd op

15 mrt. 2023