Tip van de week

15/05: '#maaimeiniet' van Nikki Petit

Dirk Van Boxem is schrijver, (schrijf)docent, coach en hoofdredacteur van Aanlegplaats, thuishaven voor blogs vol literair talent. Zijn romandebuut 'Morgenster' verscheen in 2019, aan de tweede roman wordt gestaag verder gewerkt. Hij richtte in 2021 Aanlegplaats op, vanuit een sterk gelooft in de kracht van korte teksten online. Hij begeleidt de workshops creatief bloggen in het Opleidingsjaar Literair Schrijven en heeft uiteraard zelf ook al eeuwen een eigen blog: bijgekleurd. De studenten van het Opleidingsjaar presenteren op 18 mei 2024 hun blogs tijdens een toonmoment

 

Dirk Van Boxem tipt deze week '#maaimeiniet' van Nikki Petit.

"Men verwijt me weleens breedvoerigheid, en traag op gang komen. Daar hebben haiku’s geen last van. Vandaar misschien dat ik voor deze tip bleef haken aan de #maaimeiniet van Nikki Petit:

"Oksels floreren

Bikinilijnen krullen

Lies lacht zich een breuk"

Misschien, denkt u nu, heeft deze tipgever een fetisj voor vrouwelijke lichaamsbeharing. Dat zou natuurlijk kunnen, maar waarschijnlijker is dat het woord 'floreren' me geraakt heeft. De verwijzing naar bloemen, zeker, maar meer nog de ondertoon van het floret, want van dubbelzinnigheid houd ik zeker. Dat bikinilijnen krullen heeft natuurlijk alles te maken met de onweerstaanbare plaagneiging om aan zo’n touwtje te trekken (alles met consent uiteraard – daarvoor is het literatuur).

Heerlijk.

Je gaat dan, als tipgever, nog wat verder op zoek naar werk van Nikki Petit. Meer haiku's, en ook langere gedichten, wat zwaarder van toon maar even precies, die ook de selectie van Het Gezeefde Gedicht hebben gehaald. Een keurmerk.

Hotel California bijvoorbeeld, waar de zin "komen slechts bewoner, arts en wijkagent /  tenzij de notelaar vruchten werpt " treffend zowel de moedeloosheid van de wijk als het selectieve dedain van de gegoede burger uitdrukt. Knap.

Zelf ook meer lezen? Er is een website (Poëzie | www.passipetit.be | België) en een Instagramaccount."