Tip van de week

15/06: 'Oneerlijke regen' van Ingemar Spelmans

John Vervoort is literair criticus voor De Standaard der Letteren en Het Nieuwsblad. Hij is Shakespearefreak, thrillerspecialist, leesbeest en docent aan het Basisjaar Literair Schrijven van Creatief Schrijven vzw. 

John Vervoort tipt deze week 'Oneerlijke regen' van Ingemar Spelmans.

"Kijk, daar wordt een mens nu blij van. Vorig jaar in de zomer stierf de Nederlandse dichter, romanschrijver en essayist K. Schippers. Ooit behoorde hij tot het literaire gezelschap Barbarder, een groep jonge dichters die reageerden tegen de complexe poëzie van de Vijftigers. Zij wilden de schoonheid en de poëzie zien in alledaagse dingen.

Een van de beroemdste gedichten van Schippers luidt: ‘Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is’. Zopas verscheen zijn laatste postume bundel ‘Je moest me eens zien’. Daarin staan deze regels: ‘Bedwelmd door het gewone springt de dichter naar beneden. Er hangt geen net’.

Ingemar Spelmans leest de krant en ziet boven het weerbericht deze regel staan: ‘Oneerlijke regen’. Het zou zo een gedicht van Schippers zijn: kort, grappig maar met een speelse en fijnzinnige dubbele laag. Spelmans bewijst dat hij kan kijken en lezen als een dichter, zelfs een kop boven een weerbericht heeft poëzie in zich. Ergens gaat het kletteren, terwijl het even verder droog blijft, alsof de goden een spelletje met ons spelen.

De poëzie (v) zit overal, je moet haar gewoon willen zien.
En dat is ook een kunst."