Tip van de week

15/11: 'Onder de golven' van Amarant Plas

Frans A. Brocatus publiceerde acht gedichtenbundels, twee romans en een verhalenbundel. Zijn werk verscheen in diverse tijdschriften en bloemlezingen. Gedichten werden vertaald in het Engels, Frans, Italiaans en Indonesisch. De laatste jaren verschenen de verhalenbundel 'Gevonden Voorwerpen', de dichtbundel 'Sanguines' en zijn tweede roman 'De nacht is nooit af'. In het voorjaar van 2023 verscheen zijn dichtenbundel 'Littekens van het geheugen'.
Dichtregels van zijn hand werden in zwerfkeien gekapt als onderdeel van het project 'Poosplaatsen'. Ze liggen o.a. in Breda, Chaam en Zondereigen (B).


Frans A. Brocatus
tipt deze week 'Onder de golven' van Amarant Plas

"Over de kleur “blauw” is veel gezegd en geschreven.Van een onaanzienlijke kleur in de oudheid groeide blauw uit tot de onbetwiste lievelingskleur van de westerse wereld. Het is de kleur van de verwondering, het spirituele, het absolute maar ook van het verlangen, de melancholie en de blues. Het inspireerde schilders en het was / is de inspiratiebron voor vele dichters. (flaptekst “En blauw zal alles zijn” – Elisabeth Lockhorn – Rainbow Poëzie)

Het gedicht 'onder de golven' begint met een mededeling, De dichter staat stil bij “een bepaald soort blauw dat zich onderscheidt van blauw”. In de volgende vier regels word je, letterlijk en figuurlijk, ondergedompeld. Je laat de golven achter, je hoort ze zelfs niet meer.

Je bereikt wat de dichter noemt “kristalheldere duisternis”, een absolute tegenstelling die je, ondanks het donker, bewust maakt van een vreemd soort licht: in elk opzicht verschillend van zwart.

In de laatste versregels zegt de dichter: een krachtig soort blauw. Een blauw dat helemaal niets kwaads of vervelend met je van plan is. De slotregels zijn bijzonder want kleur kun je zien maar als je een kleur ademt dan neemt de kleur helemaal bezit van je.

Een sober, krachtig en veelzeggend gedicht."