Tip van de week

16/12: 'Wat als...ik toen een andere beslissing had genomen' van Linde Verlat

Slongs (alias Slongs Dievanongs, alias Charissa Parassiadis) ontpopte zich van hiphopqueen in de underground tot publiek figuur. Met 'Lacht nor mij' verscheen in oktober 2019 haar eerste boek. Het was ook de titel van dé Nederlandstalige zomerhit in 2013, bekroond met een MIA Award voor Beste Doorbraak. In 2015 bracht ze haar debuutalbum 'Goeien Dag' uit, die meteen goed was voor goud. Sindsdien is ze een vaste waarde in de Vlaamse muziekwereld. In 2019 scoorde Slongs opnieuw met haar tweede album '#GOEGAAN'. 

Slongs tipt deze week 'Wat als...ik toen een andere beslissing had genomen' van Linde Verlat.

"De tekst leest als het begin van een mooi, tragisch boek. Een omgevingsschets geeft de lezer meteen een visuele interpretatie van de sfeer waarin het hoofdpersonage zich bevindt. Je weet dat dit geen vrolijk verhaal wordt, alsnog heb je van in het begin al medelijden met haar. Het gevoel niet te kunnen ontsnappen aan jezelf, een loodzware last die je blijft achtervolgen als een onheilspellende donderwolk. Hoe het leven kan veranderen in een fractie van een seconde is iets waar we ons niet altijd bewust van zijn totdat het lot toeslaat, totdat er geen weg terug is. En dan is het enige wat erop zit het ondraaglijke als een eeuwige bondgenoot te aanvaarden. Een stuk van je ziel is onherroepelijk herleid tot een zwarte vlek, hoe fel de zon ook schijnt, voor haar zal vers afgereden gras nooit nog hetzelfde ruiken. Het gejoel van spelende kinderen is als een kroon van van doornen die zich alsmaar dieper in haar ziel graaft. Weg onschuld.

Ik vind het interessant dat je pas op het einde van het verhaal de omstandigheden kent waardoor het hoofdpersonage zich in deze situatie bevindt. De spanningsboog die opgebouwd wordt nodigt uit om verder te lezen. Goed gedaan!"


PS: Dit is de laatste tip van de week van 2020. We komen even op adem en laten deze vrijhaven even rustig verder kabbelen. De volgende tip verschijnt op 6 januari 2021. 

 

Foto: Dirk Lambrechts
Artwork: Sylvia van den Heuvel

 

 

Gerelateerd

Tip

Wat als... ik toen een andere beslissing had genomen

Een hond en een goudvis. Het enige gezelschap dat Marilyse toelaat. Die vellen geen oordeel. Ze staart door het raam. Eenzaamheid vreet aan haar ziel en raakt het allerdiepste van haar zijn. Zou ze zichzelf trakteren op een kop koffie, of blijft ze beter in haar quarantaineperimeter, omdat ze het niet verdient? Met haar neus tegen het venster kijkt ze hoopvol naar wat beweging om haar dag te vullen met iets anders dan het eeuwig wentelen in zelfmedelijden. Een mooie eigenschap is dat niet, maar wat is het alternatief. Het is haar keuze om pijn te hebben, haar straf voor de fout die ze gemaakt heeft. Trouwens, wie wil haar nu nog zien. Wie wil zij nog zien. Altijd priemende blikken, beschuldigende vingertjes. Schaamte heeft haar gedreven richting totale lock down in haar zielenroerselen. Had ze die dag maar gekozen om thuis te blijven. Toen was haar leven een grote roller coaster, altijd maar doordoen. Het was haar keuze geweest. Haar eigen domme keuze. Met een knal had ze het tienjarige kind geraakt, op haar netvlies dat onschuldige gezichtje, voor eeuwig gebrand. Waarom was ze toch achter het stuur van die Porsche gestapt, als een willoos lammetje? Waarom had ze geluisterd naar dat stuk alfamannetje dat zich haar vriend noemde. Waarom was ze voor de kick van plankgas geven gegaan? Op de gewone weg dan nog. Het alfamannetje en het kind, elkaars tegenpolen, voor eeuwig samen. Zij blijft alleen achter.  

Linde Verlat
155 9

Gepubliceerd op

16 dec. 2020