Tip van de week

17/01: '(door)gaan' van Silke Geerts

Bart Vermeer studeerde film in de eeuw dat er nog echt knip- en plakwerk voor nodig was. Dat ambachtelijke is hij blijven koesteren. Zo knutselt hij met kleine restjes als verzonken ego’s zinnen vol, om vandaaruit rode draden te spinnen en te komen tot echte verhalen. Tussendoor slaat hij letters aan diggelen in de vorm van poëzie op een ouderwetse typemachine, geeft hij lessen Nederlands aan anderstaligen, is schrijfcoach en geeft workshops in creatief schrijven. Vanaf 5 februari begeleidt hij de cursus 'Kom tot verhaal'. 


Bart Vermeer
tipt deze week '(door)gaan' van Silke Geerts.

"Dit is mooi en herkenbaar verwoord Silke: de druk, die je elke dag voelt om het beste van jezelf te geven, ook al zit je misschien niet in de situatie die je wenst en heb je zware tegenslagen te verwerken. Je gaat door. Ik herken het alvast. Dank je Silke voor dit pakkend gedicht.

Dan nog wat extra feedback dat ik je wil geven: persoonlijk zou ik na “met vermoeide verdediging” een nieuwe versregel begonnen zijn, met tussen “en je wil wisselen, maar niemand zit op je bank” - wat een mooie versregel is trouwens! - en de volgende versregel genoeg witruimte. Een laatste opmerking is, dat je nog verder mag gaan. Dus durf zeker doordenken, doorvoelen en doorschrijven, het zit in je (lees ik ook in andere teksten van je).

Kortom, het is voor mij een mooi begin van een gedicht dat voor iedereen ergens herkenning oproept. En Silke, als je gedachtenkronkels hebt die erbij horen, maar toch niet genoeg verbinden met het gedicht, dan zet je die best in een ander nieuw gedicht en ben ik er zeker van dat je uiteindelijk een bundel hebt van allerlei mooie diepe verzen die samenhoren,

elk op een wit blad achtergelaten."