Tip van de week

20/01: 'Het is misschien een kwestie' van Andreas Raven

Saskia Stehouwer publiceerde twee dichtbundels bij Uitgeverij Marmer: 'Wachtkamers' (2014) en 'Vrije uitloop' (2016). Wachtkamers werd bekroond met de C. Buddingh’ Poëzieprijs. In 2019 zag Saskia's bijzondere derde dichtbundel 'Bindweefsel' het licht. Die is geheel handgeschreven op zelfgeschept papier van plantenresten en fruitafval. Saskia woont momenteel in Noord-Italië waar ze graag een zelfvoorzienende ecologische rustplek wil creëren voor mensen die behoefte hebben aan meer contact met de natuur. Ze is een van de drijvende krachten achter de klimaatdichters


Saskia Stehouwer
tipt deze week 'Het is misschien een  kwestie' van Andreas Raven

"Als dichter houd ik van onalledaagse beelden. Beelden die een nieuw poortje aanleggen in mijn hoofd dat leidt naar een andere manier van kijken. Het gedicht 'Het is misschien een kwestie' van Andreas Raven zette zelfs een heel aantal poortjes open. Een mooi voorbeeld is de zin ‘het is misschien een kwestie om je meest heftige herinneringen onder te dompelen in de kuip van de tijd. Van zodra ze niet meer tegenspartelen, haal je ze weer naar boven’. Ook het beeld van een miniatuurzeilboot in een fles waar heel voorzichtig masten op worden gepriegeld, om aan te geven met hoeveel zorgvuldigheid je een gedicht kunt bouwen uit versregels, vond ik treffend.

Het gedicht beklijft omdat het erin slaagt om een heel eenvoudige boodschap – vrij geparafraseerd zou ik zeggen: het zit hem in de kleine dingen – op een originele en ook ontroerende manier over te brengen. Ik kijk uit naar Ravens bundel 'Luidstreels'."

 

foto: Rosa van Ederen

Gepubliceerd op

20 jan. 2021