Tip van de week

20/04: 'Kriekenkoeken op zondag' van Rien Mertens

Ingrid Vander Veken is schrijfster en schrijfdocente. Na een jarenlange combinatie van literatuur en journalistiek, koos ze voluit voor het eerste. Met verwondering naar de wereld kijken, antwoord zoeken op de vele vragen die ze zich stelt, is wat haar drijft. Haar meest recente boeken zijn 'Wat overblijft', 'Zwijgen' en 'Aankomen in Bali'.
Ingrid is ook docent aan SchrijversAcademie

 

Ingrid Vander Veken tipt deze week 'Kriekenkoeken op zondag' van Rien Mertens

"Een pretentieloos verhaaltje en toch ook niet. Pretentieloos in zijn alledaagsheid: zondag, naar de bakker, koffiekoeken halen. Even alledaags, of ‘allemaands’, is dat maandverband. Hoewel. Van wat bij vrouwen hoort, wordt nog altijd veel weggekeken of weggeschreven. Zo gewoon als de zondag en de bakker en de koffiekoeken is dat maandverband dus niet. Dat maakt het onderwerp al iets minder pretentieloos.

Behalve in het onderwerp zelf, schuilt de bescheiden pretentie in de eraan gekoppelde speldenprikken. Terwijl je aanschuift bij de bakker, land je pardoes bij ecologie, liefde en seks, en hoe geslachten daarmee omgaan. En toch - gelukkig maar – wordt dit geen pamflet! Dat vind ik er erg charmant aan. Die kritische lichtvoetigheid. Die kruising van durf en schaamte.

Ik hou van een wakkere blik, van humor en van vakmanschap, en dat alles vind ik hier terug. Gegoten in een vlotte en heldere stijl, zonder overdaad of moeilijkdoenerij. In een mini-verhaaltje met een mooie boog, van kriekenkoek tot kriekenkoek. Met dat snuifje pretentie perfect op zo’n plaats."Gepubliceerd op

20 apr. 2022