Tip van de week

20/05: 'Zwangerschapstest' van Anke Vandoolaeghe

Lize Spit debuteerde in 2016 met 'Het Smelt'. Ze is columnist bij De Morgen en gastdocent schrijven bij verschillende opleiding, waaronder RITSC en LUCA School Of Arts. 


Lize Spit
tipt deze week 'Zwangerschapstest' van Anke Vandoolaeghe

"De hoopvolle teneergeslagenheid van dit gedicht raakt me, het is compact en leest zeer prettig (mede door het gebruik van eindrijm), het is treffend omdat er een groot verdriet in schuilgaat, dat er niet vanaf druipt, dat niet expliciet genoemd wordt, en wordt beschouwd met de juiste afstand. Alleen al de openingszin: ‘we hebben een woord voor wachten, als het over baby’s gaat: hoop,’ die zet meteen de toon.

Meestal ben ik niet zo’n fan van taalspelletjes (in dit geval: buik vol hebben van), maar hier werkt het op de een of andere manier wel. De taal is eenvoudig, de beeldspraak is niet vergezocht (mooi, zo’n dubbel streepje dat een toegangsbiljet kan zijn tot een ander leven, en de uitzichtloze connotatie van het woord ‘dezelfde molen’). Je kijkt bijna mee naar de test, je bent erbij wanneer er na een paar hele lange minuten toch slechts één streepje verschijnt. ‘ik blijf mij oprapen’, je ligt als lezer mee op de grond.

Het enige puntje ter verbetering wat mij betreft: de titel. Die geeft naar mijn mening te veel weg. Voor de rest: een sterk gedicht!"


foto: Roos Pierson