Tip van de week

20/12: ‘Kintsugi’ van Steven Verbeeck

We serveren je de laatste 'tip van de week' van 2023. Een verse tip verschijnt op 10 januari. 

Cleo Klapholz is één van de onafhankelijke stadsdichters van Antwerpen. Ze geeft poëzieworkshops in scholen en beklimt verschillende podia in Vlaanderen om haar eigen werk voor te dragen. Haar gedichten gaan voornamelijk over de Tweede Wereldoorlog gezien zij kleinkind is van een Holocaust- overlever en over haar liefde voor haar Stad. Van 2020-2023 maakte zij deel uit van dichtersduo Proza-K. Ze begeleidt ook workshops voor scholen in het MAS. 


Cleo Klapholz
tipt deze week ‘Kintsugi’ van Steven Verbeeck.

Ik snuisterde door de teksten op Azertyfactor en klikte meteen op Kintsugi. Het toeval moet lukken dat ik vorige week met een groep vriendinnen net een kintsugi workshop had geboekt. Dus ik was benieuwd naar wat deze schrijver hierover te vertellen had. Tot mijn verbazing was het een stomp in mijn maag. Ik las het gedicht zeker 5 keer opnieuw.

Nu de feestdagen voor de deur staan, denk ik enorm veel terug aan een van mijn beste vriendinnen. Zij werd ons enkele jaren geleden, veel te vroeg, ontnomen door de gevolgen van baarmoederhalskanker. Zij was mijn zielsverwant, zij begreep me door en door. Ik heb al meerdere keren getracht dit verlies op papier te zetten maar kom niet tot de juiste woordenschat. Er zijn geen woorden in onze taal die voldoende kunnen omschrijven, kunnen omvatten, wat verlies is.

Ook al had de dichter misschien eerder het verlies van een geliefde voor ogen, een verlies is een verlies. Je ziel kan breken, je kan de scherven oprapen maar alles eindigt ooit. Er is altijd iemand die je opraapt en iemand die je helpt om de scherven te lijmen.

copy foto: Koen Broos 

Gepubliceerd op

20 dec 2023