Tip van de week

21/06: 'Zorgen' van Sarah

Benedikte Van Eeghem (°1978) werkt als communicatiedeskundige en freelancet als moderator en copywriter. Uit liefde voor de literatuur ging ze al in gesprek met Lize Spit, Kader Abdolah, Bart Moeyaert, Alicja Gescinska, Rick De Leeuw, Herman Brusselmans en vele anderen.

 

Benedikte Van Eeghem tipt 'Zorgen' van Sarah.

"Kiezen is verliezen, zeggen ze. Zoals in: kies de vijf beste platen aller tijden. Het is een opdracht waar ik meestal voor pas. Ik wil liefst alles wat goed is, een pluim en een duw in de rug geven.

Voor dit platform heb ik de uitzondering gemaakt en er toch één tekst uitgelicht. Ik tip graag ‘Zorgen’, van Sarah.

De tekst heeft me geraakt door de eenvoud, herkenbaarheid en stille schoonheid. In amper elf woorden schetst de auteur een heel verhaal over de fragiliteit van leven, opgroeien en opvoeden. Een ouder staat op het punt de deur uit gaan, een kind stelt net dan de vraag waar niemand omheen kan: wat is dood?

En plots valt alles stil.

Ik las het stukje, glimlachte en dacht aan die keer dat mijn koters hetzelfde vroegen, heel wat jaren geleden. Hoe ga je dood? En ook: wanneer ga jij dood, mama? Bezorgde nieuwsgierigheid, geformuleerd door piepjonge mensjes.

Wat is dood?

Dood is de onverwachte vraag in Sarahs schrijfsel. De auteur geeft geen pasklaar antwoord, houdt het einde open en laat de rest aan de verbeelding van de lezer over. ‘Zorgen’ balanceert daardoor fijnzinnig en pretentieloos op het kruispunt van poëzie en proza. Grote klasse met weinig woorden. Achter de deur steekt een wereld van verhalen, die we schrijven in ons eigen hoofd. Daar hou ik van."