Tip van de week

21/10: 'Donald de Stomme, een parlement uilen en woordarmoede' van Lore Dewulf

Brenda Froyen is lector Nederlands aan de lerarenopleiding, auteur, freelance trainer, spreker en showbeest. Ze heeft ervaring met onderwijs, waanzin, etiketten en hoe die elkaar beïnvloeden.

Brenda Froyen tipt deze week 'Donald de Stomme, een parlement uilen en woordarmoede' van Lore Dewulf

"Ik hou van taal, ik hou van het spelen met taal. Dat doet Lore Dewulf ook in haar tekst ‘Donald De Stomme, een parlement uilen en woordarmoede.’ Ze verrast met haar associatieve hersenkronkels, haar zoektocht naar woorden. Ze beschouwt taal op een inspirerende manier, verwijst naar woorden die we inderdaad niet vaak gebruiken. Ook ik gebruik nauwelijks ‘een vendel ganzen’, en is er werkelijk een groepering van dieren die men ‘parlement’ noemt?

Hoewel het bon ton is af en toe te sneren naar Donald Trump doet ze ook dat op een creatieve, speelse manier. Ze grijpt terug naar de oude verwoordingen om leiders aan te spreken, Karel De Stoute, Alexander De Grote, en ja, Donald De Stomme. Dat lijkt een goedkoop taalgrapje, maar wel eentje dat ze doordacht heeft opgebouwd, verwijzend naar een citaat van de heer Trump zelf.

Lore Dewulf sluit haar tekst af, teruggrijpend naar de insteek waarmee ze haar schrijfsel begon. Daardoor leest het geheel als een leuk cursiefje. De grappige pointe helemaal op het einde zorgt ervoor dat je glimlachend, en met plezier de tekst nog eens wilt herlezen. Graag nog meer van zulke talige cursiefjes Lore. Ik ben ervan overtuigd dat een parlement (uilen) ze ook graag zal lezen."

 

foto door Klikout - Hilde Segers

Gerelateerd

Tip

Donald de Stomme, een parlement uilen en woordarmoede

Groepen dieren krijgen specifieke namen. Denk maar aan een kolonie mieren, een kudde koeien, een meute wolven, een roedel honden. Minder bekende voorbeelden zijn een vendel ganzen, een toom kippen en een parlement uilen. Ik moet toegeven dat de namen van de meeste groepen mij onbekend waren. Maar ik kom nu eenmaal niet dagelijks in contact met een vendel of een toom. Laat staan een parlement. Over hoeveel woorden de Nederlandse taal kent, is geen eenduidigheid. Er gaan verschillende stemmen op: van 1 tot 5 miljoen woorden. Discussies gaan dan over het al dan niet meetellen van samenstellingen, afleidingen, … Ik zocht het even op: er bestaat ook een Taaldatabank van het Instituut voor de Nederlandse taal. In deze computer worden alle woorden en woordvormen (lezen: lees, leest, las, lazen,…) opgeslagen van de 12de tot en met de 21ste eeuw. Die bevat al meer dan 60 miljoen woorden. En toch, toch heb ik soms het gevoel dat de mogelijkheden van de taal  ontoereikend zijn om mijn gedachten te verwoorden. Daar bestaat een mooi woord voor: woordarmoede. Ook al is een taal nog zo uitgebreid, soms schiet ze tekort. Ik hou van het zoeken naar het meest geschikte woord. Juist en accuraat omschrijven van gedachten, situaties, omstandigheden is voor mij soms geen middel, maar een doel op zich. Dat is niet alleen zo in het Nederlands, ook de Engelse taal heeft zijn limieten. Ene meneer Trump zei namelijk, and I quote: ‘I’m highly educated. I know words. I have the best words. I have the best, but there is no better word than stupid’. Daaruit zouden we kunnen concluderen dat we het niet altijd te ver moeten zoeken met die woorden. Less is more, ziet u. Het less is more-advies wordt al eeuwen toegepast. We spreken over Karel De Stoute, Alexander De Grote, Filips De Goede en Jan Zonder Vrees. Als er ooit een stemming komt over een gelijkaardige naam voor Trump, dan hoop ik oprecht dat de Amerikanen kiezen voor Donald De Stomme. Stom is niet enkel een synoniem voor dom, het betekent ook ‘niet in staat om te spreken’. Now we’re talking.   Moeder: Waarover vertelden ze in Karrewiet? Dochter: Over de nieuwe regering. Ze hadden het ook over het parlement. Wat is dat eigenlijk? Moeder: Een parlement is een ander woord voor een groep uilen.

Lore Dewulf
225 6

Gepubliceerd op

21 okt. 2020