Tip van de week

23/09: Oerzeer van Loesje

Esohe Weyden is spoken word dichteres, presentatrice, moderator en studente Rechten uit Antwerpen. Met haar eerlijke pen tracht ze te verwoorden hoe zij in de dualiteit van haar gedachten en leefwereld op zoek gaat naar verbinding. Naast de vele podia die ze reeds beklom, (Vooruit, Pukkelpop, Gentse Feesten en De Roma), is ze ook nog eens de vaste host van Mensen zeggen dingen Antwerpen en Gent en You On Stage. Ze werd ook finaliste in het Belgisch Kampioenschap Slam Poetry 2018 en won daarnaast ook veelvuldig lokale poetry slams. Sinds 2018 staat ze op de auteurslijst van Literatuur Vlaanderen. 


Esohe Weyden
tipt deze week 'Oerzeer' van Loesje

"Wanneer ik de titel 'Oerzeer' las, voelde het bijna aan alsof de meest diepe en doordringende emotionele pijn die ik ooit heb ervaren om de hoek stond, klaar om me te verrassen. Bijna, want ik klikte toch verder om het gedicht te lezen en daar heb ik nog geen enkel moment spijt van gehad. Mijn persoonlijke voorkeur op vlak van poëzie gaat vaak uit naar teksten die op een podium kunnen worden voorgedragen. Deze teksten schetsen beelden voor onze ogen bij het horen van elk gesproken woord. Dat gevoel gaf de schrijfster mij met haar korte stuk. 

De beelden die ik tijdens het lezen voor ogen zag, waren die van een 'in de kou gezette liefde' - letterlijk en figuurlijk - die mij als lezer lichtjes plagend en giechelend uitdaagde. Ik zag iets jongs en puurs voor mij, een eerste jeugdliefde of een eerste échte oprechte liefde, die aanvankelijk intens en naïef uiteindelijk tot zeer pijnlijke momenten en herinneringen heeft geleid. De laatste verzen hebben mij het meest gepakt. Ook slechte herinneringen en pijnlijke momenten maken ons tot wie we zijn. Verdergaan in het leven kan pas wanneer we ervaringen en mensen een plek hebben gegeven in ons hart. De schrijfster heeft zeer nauwkeurig haar woorden uitgekozen, zodat ik als lezer in staat werd gesteld enerzijds voor mezelf visueel een bepaalde voorstelling te maken en anderzijds een gevoel op te wekken.

Ik ben enorm benieuwd naar het moois dat nog uit Loesje haar vingers zal vloeien."

 

Foto: Jonathan Ramael