Tip van de week

24/01: 'IK WIL EEN KIND ZIJN' van Lennart Vanstaen

'Petit Jean' is het alter ego van Jan Asselberghs, een Nederlandstalige rapper en slamdichter uit Brussel. Met zijn Leuvense hiphopcollectief 'Soundrascalz' bracht hij in 2017 en 2019 twee albums uit en toonde hij zich in de Vlaamse hiphopscene. De groep trad jarenlang op op festivals en events, en mocht al voor STIKSTOF, ’t Hof van Commerce en de hiphoplegende Grandmaster Flash optreden. In 2023 bracht hij samen met het hiphopcollectief 'Het Charme Offensief' de EP 'Alle Dagen Leven Uit', en zag zijn tweede solo-EP ‘DIXIT’ het levenslicht. 

Naast optreden en muziek maken, geeft Petit Jean ook al jaren rap- en poëzieworkshops aan jongeren in scholen, instellingen en jeugdhuizen, en op events en (zomer)kampen.

Petit Jean tipt deze week 'IK WIL EEN KIND ZIJN' van Lennart Vanstaen

"Zowel de directheid als herkenbaarheid spraken me enorm aan in dit gedicht. Vanaf de eerste zin kruip je mee in het melancholische hoofd van de schrijver: “Ik wil een kind zijn, ook al is het maar even”.  

Het rechttoe rechtaan rijmschema en ritme van de zinnen laten je vervolgens vlot op de gedachtetrein van Lennart springen, waarna hij je meeneemt tussen Toen en Nu. Een schuimbaard maken versus raketinslagen. Voetbalpret versus defensiebudget. Het levert een prachtige dialoog op tussen dichter en kind, waarna we helaas abrupt terug naar de realiteit worden gekatapulteerd met de ontnuchterende zin: “Mijn hoofd is vol, mijn hart doet pijn. Kan ik alstublieft weer een jongen zijn?”.

Ik denk dat we allemaal wel eens die gedachte door ons hoofd horen razen. Hoe ouder we worden, hoe meer herinneringen we nu eenmaal hebben om op terug te kijken. Melancholie is een gevaarlijke vergeetput om in te verdrinken, maar Lennart heeft met dit gedicht laten zien dat het ook prachtige poëzie kan opleveren. Daarom is het voor mij de welverdiende ‘Tip van de week’."


copy foto: Saskia Vanderstichele