Tip van de week

24/08: ‘Een lange dag’ van MCH

Tim Thomaes is sinds 2015 oprichter en organisator van ‘Dans! Dichter! Dans!’, waarmee hij literaire performers die het amateurcircuit ontgroeid zijn, laat samenwerken met een band om nieuw werk te maken en voor publiek te brengen. Dat gebeurt tijdens een terugkerend festivalesk evenement met een vol programma waarbij literatuur, muziek en feest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In 2022 is dit project na enkele jaren stilte opnieuw van de grond gekomen met steun van vele partners. De ambitie is om door te groeien en de grenzen tussen literatuur, performance en muziek nog verder te verkennen.

 

Tim Thomaes tipt deze week ‘Een lange dag’ van MCH.

"Een schrijver zei ooit dat een roman schrijven net zoiets is als een schip met een nylondraad de haven binnenloodsen. In dit korte verhaal over een gezin op een bootje dat zonder benzine op zee komt te liggen, word je als lezer getrakteerd op rake en beeldende beschrijvingen.

Soms lijkt het een herkenbaar vakantieverhaal te zijn, maar er wordt subtiel gehint naar andere werelden en andere realiteiten. Daarbij is de fantasie van het kind een duidelijke laag in het verhaal, maar er zijn ook kleine, subtiele verwijzingen naar een groter verhaal dat erboven hangt, referenties die vaag genoeg zijn voor eigen invulling.

Je voelt een zweem van mysterie die niet altijd concreet te duiden is en dat werkt heel goed. Tegelijk hanteert de schrijver een fijne stijl met een sterk evenwicht tussen beschrijvingen en acties, verrassing en herkenbaarheid, korte en lange zinnen, wat maakt dat je wil verder lezen.

Het is mooi om te zien hoe de schrijver toon houdt. Weliswaar sleept hij hiermee geen schip met nylondraad de haven binnen, want daarvoor is het verhaal te kort, maar in die beperking toont hij wel hoe behendig hij de lezer kan meenemen op een plezierboot zonder naft.

Het smaakt naar meer, en misschien zelfs ook langere teksten. Ik ben heel benieuwd wat de schrijver in de toekomst nog zal produceren."

 

 

 

Gepubliceerd op

24 aug. 2022