Tip van de week

27/09: ‘Badpak’ van Melanieke

Vanessa Gerrits is auteur van feelgood en YA-fantasy. Eén ding hebben al haar verhalen gemeen: zwijmelen is toegestaan! Vanessa werkt als copywriter in een communicatiebureau en klust bij als creatieve freelancer. Verder houdt ze van Netflixen (veel), yoga (een beetje) en haar kat (héél veel). Binnenkort begeleidt ze de cursus 'feelgood schrijven', een initiatief van TOTAAL, de jongerenwerking van Creatief Schrijven. 

 

Vanessa Gerrits tipt deze week Badpak’ van Melanieke

"Het is traditie dat ik op maandag met mijn beste vriendin wat baantjes trek. Deze week sloegen we over, maar (niet?) toevallig viel mijn oog op ‘Badpak’ van Melanieke. De titel sprak me meteen aan. Want waarom siert de zwemkledij die ereplaats, en niet de persoon die erin zit?

Maar het was de alliteratie in de eerste zin die me beet greep: “druppelend te drogen”. Ik hou van de muzikaliteit die een alliteratie toevoegt aan taal, en het is dan ook iets dat ik zelf vaak – al dan niet bewust – toepas. Hoewel Melanieke daarna iets te veel adjectieven gebruikt, geeft het haar schrijfsel wel kleur. Wie wil er nu geen fuchsia badpak met paarse muts!

Ik ben fan van hoe Melanieke het zwemritueel overbrengt vol ongemak. Dat is tegenstrijdig en dus krachtig. Waarom doe je iets dat je zoveel drempelvrees bezorgt tóch routineus? Net dat maakte haar verhaal verrassend herkenbaar. Ik heb ook altijd iets met drempels. Of ertegen.

Kleine details maken het personage levensecht: de favoriete locker, de naam van de juf … Is het autobiografisch? Of laat Melanieke de lezer dat gewoon denken? Schrijvers verweven ervaring met fictie op zo’n manier dat de twee soms moeilijk te ontwarren zijn, en ik vermoed dat dat hier het
geval is.

Ik zou Melanieke graag eens feelgood zien schrijven. Ze kan duidelijk een erg menselijk personage neerzetten; iets waar lezers van het genre prat op gaan. Wie weet verschijnt er in het vervolg een knappe man (of vrouw!) in het zwembad die dat fuchsia badpak ook niet uit meer uit zijn/haar
gedachten krijgt …"