Tip van de week

29/03: 'Te jong' van Amanda Bos

Een kruising tussen Kuifje, de kleine prins en een doe-het-zelfzaak, dat is Niels Stoomboot Boutsen. Met een zachte stem en een gitaar vertelt hij in alle eenvoud de verhalen die door zijn hoofd varen. En dat al tien jaar lang. 

Niels Stoomboot Boutsen tipt deze week 'Te jong' van Amanda Bos.

"Je hoort wel eens dat een beeld meer zegt dan duizend woorden. Ik ben het daar niet mee eens. Soms bouwen een paar woorden een hele wereld. Dat is ook zo in dit gedicht. Je kijkt niet enkel naar de schoenenkast, je voelt ook meteen de tristesse, hoop en (on)geduld van een kind dat veel te vroeg zijn of haar papa kwijtspeelt. Iemand dierbaar verliezen is een lange weg die je soms samen loopt, maar waarvan je het grootste deel alleen aflegt.

‘Te jong’ maakt van ons een getuige en zorgt voor begrip. De woorden vallen op de juiste plaats en de rijm die doorheen de tekst geweven zit maakt het geheel haast licht verteerbaar. Of zo lijkt het toch. Niets is echter minder waar. De speelsheid van de taal staat in schril contrast met het harde verhaal dat wordt verteld. De lezer blijft verweesd achter, hopend op nog een glimp uit het leven van de twee hoofdpersonages. Ijdele hoop: de leren, gecraqueleerde schoen is waar we het mee moeten stellen."

 

copy foto: Dries Pasteels