Tip van de week

29/06: 'Pas gewassen was' van Dolomar T.

Yves Kibi Puati Nelen is een Antwerpenaar met Congolese achtergrond. Door zijn buitenlandse roots kwam hij van jongs af in contact met lokaal theater en Nederlandstalige hiphop. Deze passie is uiteindelijk uitgegroeid tot het beheren van zijn eigen Poëzie Collectief Proza-K en nu is hij een van de kersverse stadsdichters van Antwerpen. Yves beheert maandelijks zijn eigen open mic in Jeugdhuis Kavka en daarnaast is hij nog met verschillende leuke projecten bezig.

Yves Kibi Puati Nelen tipt deze week 'Pas gewassen was' van Dolomar T.

"Een universele, nostalgische tekst waarmee ik met een brok in m’n keel achterbleef..

Poëzie is proberen de essentie van gevoelens te capteren in zo weinig mogelijk woorden. Deze tekst doet exact dat. Zo goed zelfs dat ik er kippenvel van kreeg en een bescheiden traantje moest laten.

We herkennen allemaal de geur van vers gewassen was van onze moeder en we hunkeren er allemaal (misschien onbewust) nog steeds naar om deze op een regenachtige dag nog eens te kunnen ruiken. En om met verbazing te kijken hoe ze zich als een trouwe soldaat in de strijd werpt met haar stoom strijkijzer de kledingstukken stuk voor stuk te lijf te gaan, minutieus glad te strijken. Geen enkel hoekje kon eraan ontsnappen. Het fijnste moment was om samen met je mama dekbedovertrekken en donsdekens op te vouwen. Dat beetje verantwoordelijkheid dat ze je toen gaf deed je al snel voelen als de koning des huizes.

Op woensdagnamiddagen keken we altijd uit naar een verse fruitmix met wat Aldi yoghurt en Meli honing, ik at stiekem altijd de schillen van de appels en peren op. Ik denk wel dat ze het doorhad maar het was ons publiekelijke geheim. 

Ik voel, ervaar en hunker nog steeds naar haar koesterende woorden en verzorgende handen en dit gedicht belichaamt dat perfect."