Tip van de week

30/06: 'Aan de waterkant' van Levi Heusdens

Steven Van Ammel is boekhandelaar en programmamaker bij literatuurhuis Passa Porta in Brussel. Ooit had hij een eigen antiquariaat met de naam Rosencrantz & Guildenstern, naar het toneelstuk van Tom Stoppard. Daarin ontdekken twee nevenfiguren uit Hamlet langzaam dat het stuk niet om hen draait.

Steven Van Ammel tipt deze week 'Aan de waterkant' van Levi Heusdens. 

"A.L. Snijders, bedenker en grootmeester van het ZKV, strooide in zijn stukjes kwistig schrijftips rond. Een van de belangrijkste regels die hij zichzelf voorhield was: schrijf altijd laconiek. Die laconieke, mild spottende toon vond ik terug in ‘Aan de waterkant’ van Levi Heusdens. Een klein gedicht, een geintje eigenlijk, dat een glimlach ontlokt. De spiegelende vorm -het stille water en het deinende water- werd ook gehanteerd door plechtstatige Japanse zen dichters. Ook bij hen vind je oneerbiedige varianten waar lustig in billen wordt geknepen.

Het gedicht mag nog iets strakker, nog een beetje schaven en schuiven, maar de toon zit alvast goed. Dat het allemaal nog korter kan leerde de Rotterdamse spotvogel Deelder ons: 'Als ik mijn ogen toedoe, ben ik
in Honoloeloe.’"


copy foto: Filip Claessens