Tip van de week

31/03: 'Zin' van Christine Van den Hove

Annemieke Dannenberg schrijft gedichten en verhalen, maakt beleveniskunst en leest tarotkaarten. Ze studeerde Creative Writing en religiewetenschappen. Ze is lid van kunstcollectief ROEM in Leiden. Op de Schrijfdag schudt ze voor jongeren de literaire tarotkaarten. 


Annemieke Dannenberg tipt deze week 'Zin' van Christine Van den Hove.

"Met dit gedicht is het alsof ik me even in het hoofd van dichteres Christine van den Hove bevind. Iets op de radio heeft haar geraakt en deze kijkdoorbraak wil ze met de lezer delen. ‘Heeft het leven zin?’ Is de existentiële vraag die aan het begin van het gedicht wordt gesteld. Niet door een God of mens, maar het is de radio die de kwestie opwerpt. Alsof Christine van den Hove daarmee toont hoe de woorden haar hebben overvallen. Zoals je gedachteloos naar de radio kunt luisteren terwijl je met de auto over de snelweg raast, en plotseling zijn daar woorden die de blik naar binnen doen keren.

De dichteres laat het aan Elisa Rojas over om deze zingevingsvraag te beantwoorden. Dat creëert direct een spanning: want wat toont de dichteres ons wel van Rojas visie op het leven en wat laat ze weg? Welke dichterlijke vrijheid heeft ze zich veroorloofd? Lees ik de woorden van Christine van den Hove of Elisa Rojas? Het doet me denken aan een poëtische variant op het doorfluisterspel. De waarheid kan ik enkel achterhalen als ik terugkeer naar de bron.

In een paar woorden schetst ze Elisa Rojas, advocate-activiste met een beperking, verliefd op een man met benen. Ze schrijft:

“Wij hebben op aarde/ alleen maar tijd door te brengen/ met wat ons werd toebedeeld”

Het lichaam waar je in bent geboren, de situaties die op je pad komen. De vraag is vooral hoe je daar tijd mee doorbrengt. Van den Hove brengt op speelse wijze contrast aan. Een existentiële vraag wordt tastbaar op de cover van de Marie Claire en ‘zin’ is ook iets wat je kunt maken, bijvoorbeeld door te schrijven.

Het gedicht maakt me nieuwsgierig naar Elisa Rojas en met het vergaren van meer kennis over haar leven, voel ik nog meer kracht uitgaan van haar woorden, die zijn opgetekend in dit gedicht."

 

copy foto: Maarten Dannenberg