Tip van de week

23/03: 'Dilemma' van Marleen van de Camp

Laure-Anne Vermaercke is dichter en leerkracht talen. Ze was jarenlang een van de drijvende krachten achter Auw La en was binnen en buiten België al op verscheidene podia te zien. Haar werk verscheen eerder al in/op Dilemma, Waar Zine de Vrouwen, Notulen van het Onzichtbare en de lage landen. In de zomer van 2018 toerde ze mee met de Poëziebus en in de herfst van 2019 publiceerde ze samen met Marie Bockaert het chapbook FEAR/JOY of Missing Out bij Marktcorruptie. Afgelopen zomer nam ze deel aan de jaarlijkse schrijfresidentie van deBuren in Parijs.


Laure-Anne
tipt deze week 'Dilemma' van Marleen van de Camp.

"Het was geen dilemma om voor de tekst van Marleen van de Camp te kiezen. Al in de eerste paragraaf wordt de toon van de tekst gezet: een absurdistisch aanvoelend relaas van één van de grootste horrors van de afgelopen twee jaar: de (vaak overbodige) digitale bijeenkomst.

Passeren de revue: personages die allemaal samen in een consultatiebureau werken en bijna karikaturen van zichzelf zijn, met hun typische trekjes en opmerkingen, en daarom juist zo levensecht. Neem nu de passief agressieve Lidewei met haar “asymmetrisch kapsel en moeilijke bril”, de digitaal ongeletterde Yvonne (hoe hard ze haar best ook doet) die nota bene de bijeenkomst in goede banen moet leiden of, mijn favoriet, Janine, die uiteraard naast haar job bij het consultatiebureau nog een tasjeswinkel runt en daar ongetwijfeld mee bezig is tijdens de vergadering.

Marleen van de Camp beschrijft op ludieke en herkenbare manier hoe deze personages met elkaar interageren doorheen het scherm. Vermeldenswaardig zijn de typische uitleg over de Zoom handjes en de mute-knop, de losvliegende parkiet van de stagiaire Melanie en het gebruik van de dubbele vraagtekens om de passief agressieve opmerking van Lidewei over de blaffende hond van Stefan in de verf te zetten.

De naamloze ik-figuur slaat met groeiende frustratie het poppenspel gaande en vraagt zich af wat ze moet doen: iets nuttigers gaan doen of blijven, uit respect en loyaliteit naar de collega’s toe. Om te weten te komen wat de uitkomst is van dit dilemma, moet je de tekst zelf lezen.

Veel leesplezier!"

Gepubliceerd op

23 mrt. 2022