Tip van de week

04/09: ‘Stilleven’ van Roger Martin

Karolien Joossens is schrijfverslaafd. Voor haar debuutroman ‘De Tragedie van Swerthout-Wittebeek’ interviewde ze tal van (nabestaanden van) getuigen van het oorlogsdrama van Meensel-Kiezegem.
In haar Schrijf Kaffees en tijdens Schrijf Wandelingen in en rond Leuven helpt ze aspirant auteurs en ervaren schrijvers inspiratie en schrijfgoesting ontdekken.

 

 

Karolien Joossens tipt deze week ‘Stilleven’ van Roger Martin.

“Met haar 'Stilleven' wil de naamloze ‘Ze’ die al vijf jaar zonder verblijfsvergunning in Europa overleeft op Nieuwjaar een overgangsritueel bewerkstelligen. Met het tableau schetst ze enerzijds de kleurloosheid en saaiheid van België en haar inwoners: vervangt ze zoetgeurende hyacinten door geurloze veldbloemen, goudrood saffraan door grauwgrijze zonnebloempitten, en pittige lookbollen door overrijpe peren. Anderzijds geeft ze te kennen dat ze het nog niet opgeeft: pikante pepers en ruwe puimstenen symboliseren haar strijdvaardige voornemens voor het komende jaar. Haar ziel is verhard, maar nog lang niet dood. Met laurier geeft ze aan dat ze, ondanks het nog ontbrekende stuk papier – de vergunning – hier al ís. Geraakt. 

Ik hou van teksten die met veel zintuigen werken. Ik hou van rituelen, overgangspassages: ze zijn belangrijk, ze betekenen veel. Ze zijn tanend en schaars. Dat deze korte schets, dit stilleven, al diegenen die vechten voor een mooie toekomst een stille steun mag bieden. Opdat we samen de toekomst kleurrijker en heerlijk geurend, en vol pit kunnen maken. Opdat we iedereen bij naam zullen leren kennen, elkaar identiteit zullen verlenen – als mens."