zijn ze wel van mij?

20 aug. 2016 · 0 keer gelezen · 1 keer geliket

Een vraag die me al eens bezighoudt.  Zijn ze wel van mij? Niet in de zin van ben ik wel de natuurlijke vader want daar kan over wat genetisch doorgegeven werd geen twijfel over bestaan. 3x2 druppels hoor ik wel eens.  De oudste lijkt buiten fysisch gekloond ook nog al mijn fratsen nog te zullen gaan kopieren.  Dat op zich baart me niet zo heel veel zorgen omdat het naderhand beschouwd met mij ook nog wel min of meer in orde gekomen is.  Toch betrap ik me erop hem van verdriet, ontgoochelingen en foute keuzes te willen besparen. Maar het lijkt wel averechts te werken.  Hoe meer ik tracht het pad te effenen en richting te wijzen des te meer lijkt hij de andere kant te willen opgaan. Herkenbaar?  Ja natuurlijk.  Toen mijn vader me op het hart drukte hoe belangrijk mijn studies waren lapte ik die raad ook aan mijn laars, trok de wijdse wereld in op zoek naar avontuur en spanning.  Dus dat komt nog wel goed. Nummer 2 is plichtsbewust, kan doelen stellen en er nog  naar toe werken ook. Verder is hij zo koppig en eigenwijs als een steenezel en als hij boos is trekt hij een frons en plooit zijn gezicht in dezelfde blijf-uit-mijn-buurt-gelaatsuitdrukking die mij in het verleden al eens bezorgde blikken en vragen opleverde. Dus ook bij het tweede exemplaar heb ik meer dan vooropgesteld doorgegeven dan wat het plan was. Kind 3 is de vrolijkheid zelve.  Met haar creativiteit, doorzettingsvermogen en haar ontwapenende charme krijgt ze ook (nu nog onbewust) iedereen op haar hand, een gave mij niet vreemd. 

En dan bedenk ik me... moet ik hen niet behoeden voor...waarschuwen tegen en proberen voorkomen dat.......    Verdriet en fouten vermijden? Richting wijzen en even voorlopen?

Maar dat duurt maar even want dan besef ik... ze zijn niet van mij.  Ze zijn niet mijn bezit.  Ze mogen, kunnen en moeten zelf hun weg bepalen en kiezen op welke tweesprong ze links of rechts gaan.  Als ze me het vragen zal ik wel zeggen dat het linkse pad vol wolfsklemmen en schietgeweren ligt en dat als ik het opnieuw zou kunnen doen nu het rechtse pad zou kiezen. Om dan wellicht te zien dat ze toch links afslaan omdat ze nu eenmaal van mij zijn.

<object id="__symantecPKIClientMessenger" style="display: none;" data-install-updates-user-configuration="true" data-supports-flavor-configuration="true" data-extension-version="0.5.0.161"></object>

Geraakt door deze tekst? Maak het hartje rood of deel de woorden met je vrienden.

Zo geef je mee een stem aan de woorden van deze schrijver.

20 aug. 2016 · 0 keer gelezen · 1 keer geliket