Over zin- en zenloosheid.

26 sep. 2016 · 4 keer gelezen · 0 keer geliket

 

 

Soms raak ik zo verstrikt in mijn hersenspinsels en betrap ik me er op dat ik tijdens mijn avondlijke mijmeringen wegzak in scenario’s waarin ik ongewild en ongevraagd een hoofdrol krijg toebedeeld.

Hoe harder ik dan tracht rust onder mijn dakpan te krijgen des te sneller springen de prikkels en impulsen binnen.

Oncontroleerbare gedachten bouwen scenario’s op die nooit plaatsvinden maar die op dat moment in alle hevigheid ontsporen en me voor enge, onoplosbare raadsels en dilemma’s plaatsen.

Op zulke momenten is er niemand die heviger verlangt naar een kabbelende beek en groen mos op een natte leisteen  dan ik.  Maar, Ik draai en keer.  Ik zucht en blaas en tracht de rust te zoeken maar vind slechts onrealistische drukte in een oncontroleerbare maalstroom van gedachten en ideeën.  Nacht na nacht krijg ik de hoofdrol toebedeeld en word ik ongewild gebombardeerd tot bedenker en uitvoerder van oplossingen van de chaos rondom mij.

Fait-divers  uitvergroten tot eerste wereldproblemen is een natuurlijke gave die, mocht dit een Olympische dicipline zijn, deze me zou verheven tot Usain Bolts grootste uitdager.

Overdag ben ik kalm en rustig en relativeer de relativiteitstheorie tot er enkel nog letters en cijfers resten.  Dan slaag ik er in de zaken rustig en van een afstand te bekijken alsof ik ze aan mij voorbij zou kunnen laten gaan.  In dezelfde film figureer op de achtergrond, neem ik afstand en minimaliseer mijn rol en verantwoordelijkheid.   Analyseren laat ik aan anderen over,  zoek geen schuldigen en probeer (ver)oordelen aan anderen te laten.

Overdag ben ik zo … s’ nachts ben ik de andere zoals tegenpolen die elkaar nergens lijken te vinden,  zo ontegensprekelijk gedoemd om  met elkaar in conflict te blijven gaan.

Het is niet anders… het ene moment van het ene te veel en op het andere van het andere te weinig en omgekeerd…

Maar misschien is het wel goed zoals het is en hoef ik me geen zorgen te maken als de ene of de andere ik de bovenhand neemt.  Misschien ben ik op de een of andere manier wel het tegengewicht van mezelf? Misschien ben ik onbewust in balans en juist geijkt in een apart metriek stelsel?

Alleszins, ik ga er nu mijn hoofd niet over breken.   Daarvoor dient de nacht.  Op de een of andere manier leidt die me wel naar het juiste scenario en misschien vind ik nu wel de invalshoek.  In het andere geval hoef ik me er morgen geen zorgen over te maken want morgen is het gewoon weer dag.

<object id="__symantecPKIClientMessenger" style="display: none;" width="300" height="150" data-extension-version="0.5.0.161" data-supports-flavor-configuration="true" data-install-updates-user-configuration="true"></object>

<object id="__symantecPKIClientMessenger" style="display: none;" width="300" height="150" data-extension-version="0.5.0.161" data-supports-flavor-configuration="true" data-install-updates-user-configuration="true"></object>

Geraakt door deze tekst? Maak het hartje rood of deel de woorden met je vrienden.

Zo geef je mee een stem aan de woorden van deze schrijver.

26 sep. 2016 · 4 keer gelezen · 0 keer geliket