Ode aan de Belgische kazen (naar 'het schrijverke' van Guido Gezelle)

9 jan. 2015 · 0 keer gelezen · 0 keer geliket

O zacht en frismilde kazeke fijn
met zongeel gecoate korst
ik lust je zo graag in mijn mondeke klein
en drink dan een glas van jouw dorst.

Je bent soms gedompeld in bollekesbier
of je steekt je in een jas van kruid
maar altijd opnieuw laat je zien nu en hier
je bent een smeuïge, pittige schavuit.

Met Banyuls, een Orval of La Chouffe in 't glas
smaak je naar noten, mosterd of look
je consistentie is stevig als een kalebas
je bent soms zout of je ruikt zelfs naar rook.

Je uit je in sneetjes of blokjes zo zacht
je lijkt wel een dobbelsteenspel
wij houden zo van je okerkleurige pracht
luchtig zuiveltje, wij lusten jou wel.

Jij bent altijd weer onze nummer één
jij staat en jij blijft aan de top
jij bent een beleg zoals geeneen
jouw stremsel schiet ons vaak naar de kop.

Van Oetingen tot Sijsele en Malmedy
daar rijpt die heerlijk verse rauwe melk
in het land van Herve en in Soignies
tovert de kazenmaker het kaasje uit zijn kelk.

Noem onze kazen wat gek of een beetje maf
maar noem ze immer gul bovendien
soms zijn ze van hoog adellijke komaf
dan laten ze hun blauwe aders zien.

Ontsproten uit volle poldermelk
soms gekneed tot een wieltje plat
jij blijft een genot voor ieder en elk
wij volgen graag jouw lekker zuivelpad.

Tenslotte vergeten wij heus wel niet
het blijft echt een monnikenwerk
ben je nu pater of een toffe boerenpiet
je kaas blijft altijd ons keurmerk.

Geraakt door deze tekst? Maak het hartje rood of deel de woorden met je vrienden.

Zo geef je mee een stem aan de woorden van deze schrijver.

9 jan. 2015 · 0 keer gelezen · 0 keer geliket