zonnige herfstdag -
door de straat het deuntje van
de gasolieman
In Japan is het gebruikelijk dat kerosine (gasolie) voor oliekachels aan huis wordt bezorgd, vooral in landelijke en koudere gebieden. Dit bezorgsysteem maakt het voor huishoudens gemakkelijker om aan brandstof te komen, vooral tijdens de wintermaanden wanneer de vraag naar warmte toeneemt. Leveranciers komen langs met speciale voertuigen en vullen de opslagtanks of containers bij, die gezinnen voor hun deur klaarzetten.
Deze service is nog steeds in trek vanwege de praktische voordelen, zoals het vermijden om zware brandstofcontainers zelf te dragen. Daarnaast biedt het gemak, vooral in gebieden waar zelf kerosine halen moeilijk of minder toegankelijk is. In stedelijke gebieden komt deze praktijk iets minder vaak voor vanwege meer opties voor elektrische verwarming, maar het blijft een gangbare service in andere delen van het land.
De bezorgservice voor kerosine maakt vaak gebruik van een herkenbaar muziekje. Dit is vergelijkbaar met hoe ijscomannen in sommige landen muziek gebruiken om hun komst aan te kondigen. De bezorgwagens spelen een kenmerkend melodietje terwijl ze door de buurt rijden om klanten te laten weten dat ze kerosine kunnen kopen of laten bijvullen. Deze traditie is een vertrouwd geluid in veel Japanse dorpen en steden tijdens de herfst en wintermaanden, waardoor het voor bewoners gemakkelijk is om te weten wanneer de bezorger in de buurt is.
Een paar dagen geleden hoorde ik het bekende melodietje weer voor het eerst na lange tijd. De buurvrouw had haar rode jerrycans al buiten gezet. Toen het bekende deuntje door de straat klonk, kwam ze naar buiten. Ze zag me en ik zwaaide naar haar. Ze zwaaide terug en maakte daarna een praatje met de olieverkoper die haar jerrycans luid lachend vulde. Ik zat op de veranda, want het was een prachtige zonnige herfstdag. Voor mij is het muziekje van de olieverkoper onbetwist één van mijn geliefde seizoenswoorden voor de herfst en de winter.