(uit “verhalen van A tot Z”)
De lidwoord (foto : Mantz Werner)
Van kindsbeen af , bij het inoefenen van de Nederlandse taal leert men het juiste gebruik van het lidwoord. Is het “het” of “de” – gelukkig is er maar één “een” en geen “un” en “une” zoals in het Frans. Hoe ouder men wordt hoe moeilijker men het aangeleerd kan krijgen.
Is het een modetrend ? Tegenwoordig komt men zelfs in gelauwerde teksten (o.m. op Azertyfactor) een fout gebruik van het lidwoord tegen. Voor degenen die met deze trend meedoen graag deze hersenspinsels om aan te tonen hoe “not done” het foute gebruik aanvoelt :
Vandaag is het het dag dat er witloof met hesp op de menu staat. De witloof kan in volle grond maar ook in water gekweekt worden. Mensen uit het witloofstreek houden niet zo van hydro-witloof. Zij zweren bij het echte grondsmaak. Wat het hesp of voor Noord Nederlanders het ham betreft zijn er ook veel smaakverschillen.
Wat het kaas aangaat heeft men de keuze tussen het Zwitserse Gruyère of het Franse Emmenthal maar het Italiaanse kazen zijn tegenwoordig ook populair. De witloof stoven, laten uitdruipen, in het hesp rollen en kaas erover. In het voorverwarmde oven zetten en na twintig minuten is kees klaar.
Inmiddels is de witloof op en denken wij aan morgen. Het dag zal druk worden. Van zodra de ontbijt zal genuttigd zijn, moeten wij direct naar het stad vertrekken. Vandaag beginnen immers het koopjes, in de volksmond het solden genoemd. Het kleren, het schoenen, het witgoed apparaten, de behangpapier, het verf, alles zal weer aan het gekste prijzen verkocht worden. Dat willen wij niet missen.
In het winkelstraat is het (ah, neen, dit is geen lidwoord !) inderdaad superdruk. Vele mensen zijn met het wagen of met het trein of het metro naar de stadscentrum gekomen. Het parkings staan vol en het duurt niet lang of alle winkels puilen uit van de volk. Door de zachte weer in het winter is de aanbod groot. En het kortingen zijn al van het eerste dag belangrijk. Zowel voor het groten als voor het kleintjes is er wat te vinden.
Tussendoor wordt er tijd gemaakt voor een (dit is inderdaad een lidwoord maar er bestaat geen foute versie van) drankje of hapje – een tussendoortje dus.
Ook het restaurants, het snackbars en het koffiehuizen barsten van de volk. Het koffie is best lekker maar kan niet goedkoop genoemd worden. Net voorbij het winkelstraat is er het bekende bakkerij waar het beste worstenbroodjes van het stad worden verkocht. Daar moeten wij persé eens binnenspringen.
Voor hen die van de lezen van deze nonsens beginnen te genieten : gedaan ermee, dit is niet langer vol te houden. Aan alle lidwoordverkrachters : ahoe ! Dat zij mogen branden in het hel.