Laat je niet misleiden. Talent komt niet vanzelf.
De natuurlijke variant insinueert het tegendeel. Trendsettende goeroe's in modebladen verwijzen graag naar dat natuurtalent in ieder van ons, daar voor het grijpen, als je maar genoeg investeert in therapeuten en mindfullnes workshops om het te ontdekken. Ik laat me niet misleiden door die new age zorgmaatschappij en al zeker niet door de borderlinemaatschappij. Zo noemt Dirk De Wachter het fenomeen. Nee, ik laat me niet misleiden. Daarom verkondig ik sinds eind maart aan iedereen die te dichtbij komt dat ik een natuurtalent ben, met groene vingers op de koop toe.
Eind maart, de prille start van het zaaiseizoen.
Wat eraan vooraf ging is de echte oorsprong van elk natuurtalent: een ontdekkingsreis in het tuincentrum van Aarschot.
Aarschot, vroeger berucht als onderdeel van de marginale driehoek, sinds 2013 de slimste gemeente.
2013, het jaar dat Michiel Devlieger besloot het talent van Erik Van Looy droog af te koken. Natuurtalent valt niet te vergelijken.
Het tuincentrum van Aarschot dus. Zoals ik al zei: een talent moet ergens beginnen.
Efficiënte winkelaar die ik ben, stoof ik de deur binnen recht op mijn doel af. Hoewel de automatische draaideuren daar duidelijk niet op voorzien zijn, en de winkelinrichting al evenmin. Maar goed, ik snelwandelde dus rechtstreeks naar de afdeling goedkope zaaizakjes. Ik ben iemand die weet wat ze wil. Mogelijks nog een talent: weten wie je bent en wat je wil.
Mijn eindbestemming werd aan weerszijden afgebakend door muren met een overvloed aan budgetvriendelijke doorbloeiers die, vanuit zorgvuldig opgezette rijtjes, naar mij lonkten. Zoveel keuze. Maar ik wist me te bedwingen, of toch een beetje. Want ik wist wat ik moest en zou hebben. Mijn moeders grote trots. Haar eeuwige ijsbreker, sterker dan het weer. Bijna verheven tot erfgoed van de familie. Stinkers.
Stinkers, belangrijke elementen voor het bloemenrijk die het natuurlijk talent bezitten om insecten te verjagen, enkel en alleen met hun geur.
Stinkers, vaak voorkomend in oude van dagen hun tuin in de vorm van een aangelegd perkje.
Zo verwend als ik ooit was, zal ik nu kost wat kost mijn moeders verkankerde lot voortzetten in de vorm van een perkje. Gekoesterde herinneringen voor het wezenkindje dat achterbleef, enkel en alleen. Een aangelegd perkje, want een mens zou voor minder het leven zijn natuurlijke gang niet meer durven laten gaan.
Nu, ik heb er geen problemen mee om die taak op mij te nemen, om als jongste van vier een lelijk perkje te zaaien, om haar dichtbij te houden. Ik ben goed opgevoed.
Telt dat ook als talent?
Mijn enige probleem op dat moment was dat ik het stinkende goedje van mijn begeerte niet zag staan. Geen zakje met de naam “stinkers”. Misschien noemt het anders in mooie bloementaal. Veel te veel zakjes. Net lange rijen infusen die geduldig wachten op hun lot om geïnjecteerd te worden.
Het vergde wat mijmeren en dralen vooraleer ik de moed verzameld had om me te mengen in het boeiende gesprek van twee verkopers die stonden te niksen aan de klantenbalie.
‘Excuseer voor het storen. Ik ben op zoek naar stinkers.’
‘Wat zegt ge, Madammeke?’
‘Stinkers. Zo noemt men dat in de volksmond. Het zijn bloemen. Geel met rood of oranje. Typisch in de perkjes van grootmoeders hun voortuin.’
‘Stinkers!’ Bulderlach.
‘Ja stinkers.’ Droge kuch.
‘Afrikaantjes dat zijn stinkers!’ Opnieuw een bulderlach om zichzelf.
Misschien was Aarschot toch niet de beste uitvalsbasis om mijn ontluikend talent te voeden.
Ik ben uiteindelijk thuisgekomen met drie verschillende soorten stinkers: kleine Afrikaantjes, grote Afrikaantjes en Sterafrikaantjes. En zonnebloemen. En twee hangplanten. En zaden van radijsjes, bonen, courgettes, ajuinen, veldsla, tuinkers en pompoenen. En aardappelen. En nog wat mooie bloemen voor binnen. En potgrond. En gras.
De natuur en winkelketens gaan niet goed samen. En nog minder met mijn bankrekening. Gelukkig had ik ecocheques. Dat heeft elk natuurtalent nodig: een investering in de vorm van 250 euro startkapitaal aan ecocheques. En zelfgeoogste ingrediënten voor een paleodieet en wat yogareizen en therapie om dat talent te voeden.
Laat je niet misleiden, talent komt heus niet vanzelf.