Bijten in een zure appel terwijl je met blote voeten
door de golven loopt met zicht
op de zonsondergang, zie je niet
bij het lezen van deze zin.
Bijten in een rotte appel terwijl je met blote voeten
door slijk loopt met zicht
op lijken op een hoop, zie je niet
bij het lezen van deze zin.
Afantasie, leg je me uit.
Je ziet het niet,
proeft, ruikt, hoort, tast in het duister
in je hoofd dat zich niets inbeelden kan.
Soms heeft dat voordelen.
Dit gedicht is voor jou;
er hoort een opdracht bij.
Lees volgend lijstje langzaam hardop
en proef de letters in je mond.
Rozenbottelmarmelade
Chocoladedruppels
Vlierbloesemlikeur
Suikerspinwolken
Krakelingenkamperfoelie
Framboosvuurvlinder
Lispeldoornvloed
Vroziebolsterzuur
Gloedsplinstering
Kolistruvelblauw
Was het lekker?
Of begrijp je niet wat ik daarmee bedoel?
Laat dan maar zo, het geeft niet.
Zullen we naar zee
voor golven en koffie met appeltaart?
Vertrouw me, je zal zien
hoe heerlijk dat is.
(Voor B)
Afantasie werd pas in 2015 ontdekt. Naar schatting heeft 2 à 3 percent van de bevolking dit, hoewel ze het zelf niet altijd doorhebben.