Ons laatste gedicht

1 nov 2023 · 18 keer gelezen · 1 keer geliket

Laatst sprak je 
na dagen oogcontactloos leven
& liet je de tafel
sprakeloos & onafgedekt achter

de muren hebben oren
mensen praten graag
& zelfs de liefdesnerds
weten niet waarop of waaraf
laat staan waarom
de zijlijn schreeuwt om kaarten

de zwarte kat heb je afgestroopt
het beest in een zak gemoffeld
& met diens vel hem toegeknoopt
je hield nochtans altijd al van sphynxkatten

de zak kattenkwaad
smeet je in het diepste stuk
van de Mechelse vaart
daar waar water onderin water sluipt
maar geen mens van weet dat het er is
grote gevlekte Afrikaanse katten leven er gelukkig maar gehokt

een zak voeding voor de bodem
in de bodemloosheid van November
& ons dal voor even gedicht
               ons laatste gedicht

hoe je de rollen keert
al waren we dat ooit verleerd
wie is nu groot wie is nu klein
het eenzaam tezamen zijn 
een allenigheid
die voor twee telt

de opzichtige stilte
tussen vier wanden
die ons vierendeelt
& onze bakermat in flarden scheurt

in December – week drie
het winterrot vastgeroest
op onze fluwelen fundamenten
waar ooit veel volk over de vloer kwam

en wij zijn de toeschouwers
in dit grootse schouwspel van menselijk verval 
de bouwbevallige bruingebladerde muren
                             die ons huizen

het kot ligt helegans overhoop
& enkel & alleen verdriet stapelt zich torenhoog
we zetten de vlam erin
zo dat iedereen zien kan wat we konden 
                                     & wat we kunnen

we likken de borden droog
      laten het vuilnis staan
      & geen plant krijgt voeding vandaag

Pak mijn hand
zeg me je tanden staan scheef
& je ontbreekt er wel een paar
                nog één laatste keer

zeg me nog eens dat imperfectie niet bestaat

duw mijn ogen uit
door de brilglazen heen
duw me breekbaar
kus me doodstil
de zwarte kus van ons laatste intellect
         onze laatste gram menselijkheid

schreeuw nog eenmaal 
dat het bestek zichzelf niet betaalt
de deurmat ook vanavond ongebruikt op zijn gemak
je schoenen mooi op zijn plaats 
& ze lopen vandaag niet weg
de broodplank schreeuwt om een mongool
met een verkeerspylon op zijn hoofd
& punk is al jaar en dag dood

vandaag was de dag wispelturig
vandaag was de dag maandag
de kindermoordbrug aan de Brusselpoort
is nog steeds in werking
& geen dag staat stil

     & wij zien ons laatste licht
         wij zien dat de tijd alles dicht
         wij hebben ons laatste gapend hol gedicht
         ons laatste gedicht

Geraakt door deze tekst? Maak het hartje rood of deel de woorden met je vrienden.

Zo geef je mee een stem aan de woorden van deze schrijver.

1 nov 2023 · 18 keer gelezen · 1 keer geliket