Tip van de week

02/09: 'De laatste verhuisdoos' van Jolien Van de Velde

Herlinde Leyssens studeerde taal- en letterkunde, waarna ze een loopbaan in het onderwijs inwisselde voor die van zelfstandig ondernemer in de architectuur- en de evenementensector. Op zoek naar architecturale informatie in het archief van het AfricaMuseum in Tervuren, stootte zij per ongeluk op de nalatenschap van Gabrielle Deman. Deze vondst werd het startschot van een schrijverscarrière en de realisatie van een meisjesdroom. Na een traject aan Schrijversacademie debuteerde ze in 2018 bij Uitgeverij Vrijdag met 'Kongokorset'. Inmiddels is haar roman aan de zesde druk en zesduizend exemplaren toe. 

 

Herlinde Leysssens tipt deze week 'De laatste verhuisdoos' van Jolien Van de Velde.

"In 'De laatste verhuisdoos' zit de nostalgie verpakt van oude mensen, de dingen die voorbijgaan. Jolien heeft de vergankelijkheid van een mensenleven in sprekende miniatuurbeelden gegoten.  De echte relativiteitstheorie dringt tot de lezer door: het besef dat herinneringen op hoogstens een paar generaties tijd al hun betekenis verliezen.

De schrijfster triggert daarmee mijn eigen weltschmerz naar het leven en het verleden. Terwijl ik grasduin door haar andere teksten, voelt die heimwee aan als een gen dat we delen. Het verlangen naar de gestifte lippen onder het mondmasker, afgedragen jarretellen en vaalgeworden koningsblauw, de huilende boom die de kettingzaag overstemt: elk beeld is raak en wordt door zorgvuldig gewogen woorden vormgegeven. Joliens werk is een feest in vele lagen, waaronder angst en pijn stroomt.  

Mijn tip aan de lezer: Jolien blijven lezen. Mijn tip aan haarzelf: vooral blijven schrijven."