Tip van de week

03/06: 'de snelheid waarmee het licht wegrent van Neptunus' van Dirk De Gezelle

Aya Sabi debuteerde in 2017 met de verhalenbundel 'Verkruimeld Land' die genomineerd werd voor de OPZIJ literatuurprijs en de LangZullenWeLezen-trofee. In de tussentijd schreef ze columns voor verschillende media en werkte ze aan een aantal journalistieke stukken, ook staat ze graag op het podium. In 2018 ging zij met deBuren mee op schrijfresidentie. Ze werkt nu aan een roman die later dit jaar bij Das Mag verschijnt.


Aya Sabi
tipt deze week 'de snelheid waarmee het licht wegrent van Neptunus (voor Jóhann Jóhannsson) van Dirk De Gezelle

"De titel is ‘de snelheid waarmee het licht wegrent van Neptunus’ en deze snelheid is goed te voelen in het gedicht. Of beter gezegd: te horen. Er zit een bepaalde kadans doorheen alle verzen. De klanken dansen met elkaar en vervlechten zich zo tot een gedicht dat eerst klinkt en daarna ook echt iets vertelt. Het is niet het een of het ander. Het is allebei, en dat zijn de kenmerken van goede poëzie.

Het gedicht vertelt veel, maar wat ik er vooral uit haal is het gevoel van onbereikbaarheid en verlies, een gevoel van onmacht omdat we lopen achter dingen die nooit de onze zijn. Maar het gedicht gaat ook over het accepteren van alles wat je verloren bent. Dat is de grootste winst uiteindelijk, dat je samenvalt.

Mooi. Pakkend. Herkenbaar."

 

Foto: Gaby Jongenelen