Tip van de week

03/07: 'Heliosbrood' van Ingemar Spelmans

Hanne Eerdekens (zij/haar, 24) is talenleerkracht in het secundair onderwijs en youngadultauteur bij Pelckmans Uitgevers. Ze schrijft boeken over queer ervaringen bij jongeren en probeert zo haar steentje bij te dragen aan het divers maken van het Vlaamse literatuurlandschap. Haar debuutroman 'Met jou is het anders' is genomineerd voor de leesjury van 2024-2025. 

Meer weten over Hannes schrijfproces? Ze ging in gesprek met VERZIN over haar tweede boek 'Polaris'. Lees mee in VERZIN.

 

Hanne Eerdekens tipt deze week 'Heliosbrood' van Ingemar Spelmans.

"De inzendingen van Azertyfactor lezen is een beetje als snuisteren op een tweedehandsmarkt: tientallen stijlen, groottes, vormen en af en toe een pareltje. 'Heliosbrood' is zo'n pareltje. In zes zinnen weet de auteur gelijktijdig mijn interesse te wekken voor brood, alsook me te doen twijfelen of de tekst wel effectief over brood gaat. Dat komt omdat de taal op zich spreekt en geen boodschap hoeft te dragen. De zinnen van de tekst vouwen in elkaar als origami en kunnen niet los bestaan.

"Ik verafgood bakkers die hun klassieken kennen." Daarmee verweeft de auteur de twee thema's van deze zes zinnen: brood en de Griekse god Helios. Het moet geen "klassiekers" zijn, "klassieken" is een opzettelijke "fout" zoals alles in deze tekst uitgemeten is. Iets nieuws onder de zon, grijsgedraaid, even luchtig, onsterfelijk; deze tekst zit vol met verrassingen. Elke keer dat je het leest, vind je wel een nieuw paasei, en dat is wat ik zo leuk vind aan taal.

Met taal kun je toveren, nieuwe woorden verzinnen en beelden maken met een handjevol letters. Maar je kunt er ook mee bouwen, nauwkeurige constructies in elkaar zetten als een woordenarchitect. Ik ben gefascineerd door taal; ik hou van taal en 'Heliosbrood' is zo'n tekstje dat dat kindse enthousiasme weer doet wortelschieten. Er kan nog meer gesleuteld worden aan deze tekst - er zit meer in de laatste zin van de eerste alinea - maar het dwingt je om stil te staan in een maatschappij die vandaag alleen nog maar standje "razendsnel" kent. Je moet de tekst lezen en herlezen, bewonderen."